5G се назовава като нещо революционно, което може да промени начина ни на живот. Отделно от това е център на вниманието на политици от цял свят, особено в страни като САЩ, Китай и Русия. Лека-полека големите телекоми по света започват да изграждат мрежите си. Вече се появяват и устройства, които са съвместими с новия стандарт.

Сега пред нас стои въпросът дали да подменим сегашното си устройство с ново такова, което поддържа 5G.

Да разгледаме малко детайли.

Кога се очаква 5G в България?

През април месец техническият директор на Vivacom Радослав Златков разказа, че в нашата страна сме изостанали с организацията по отношение на честотите. Държавата трябва да разпредели необходимия честотен спектър между операторите, които желаят да развият мрежата си до 5G. Тя трябва да окаже и съдействие по отношение на инфраструктура.

При настоящия режим за подмяна на оборудването, изграждането на новите мрежи може да отнеме и две години. За изграждането на една базова станция се минава през тежка процедура, като добавим и самия процес по построяване, стигаме до година, година и половина.

Прогнози на експерти и анализатори сочат, че първите 5G мрежи в България трябва да стартират към 2021 година.

Телефоните са скъпи

Huawei планира да пусне два 5G телефона – Huawei Mate X и Mate 20 x 5G. Първото устройство е сгъваем телефон и ще струва 2300 евро, когато излезе. Цената е прекалено голяма, дори имайки предвид, че това може да е революционен смартфон. Вторият телефон е с голям 7.2-инчов екран, 4200mAh батерия и се очаква да струва около 1000 евро, когато излезе.

Galaxy S10 5G серията вече е на пазара, но там цените почват от около 1200 лева за най-бюджетната версия и стигат до 2000 лева за S10+.

Цената на LG V50 ThinQ 5G ще е равностойна на около 900 евро.

Като „по-евтин“ очакваме в България да пристигне Xiaomi Mi Mix 3 5G, но и там говорим за цена от около 600 евро.

Революцията няма да дойде за един ден

На всякакви събития ни разказват за безбройните високотехнологични приложения на 5G. Очаква се да се променят много неща – забавленията, придвижването, военната техника, да навлезем в ерата на стрийминга на игри и така нататък, и така нататък.

Индустрията обаче все още не може да предложи на потребителите нещо масово и нещо, което наистина да промени цялостния начин, по който използваме телефоните си. Такива неща ще има, но ще отнеме време.

Докато чакаме 5G да ни предложи нещо наистина практично, доста от нужните компоненти за 5G устройствата ще влязат в по-големи серии на производство заради флагманите. Цената им ще падне заради нарастващата икономия от мащаба. Ще излязат устройства от по-нисък клас. Като цяло ще има повече конкуренция между производителите. Няма за къде да бързаме, защото не говорим за малка сума и е по-добре да обмислим покупката добре.