Под най-големия кратер на естествения спътник на Земята – Южен полюс-Ейткън с диаметър около 2500 км, бе открита огромна метална маса. Но за да се стигне до нея ще трябва да се копае на дълбочина стотици километри.

Откритието в района на най-големия лунен кратер бе направено от учените, изследващи разликата в силата на притегляне в различните части на Луната. Измерванията бяха направени в рамките на програмата GRAIL, които след това бяха съпоставени с лунната топография с висока точност, съставена от сателита LRO.

„Представете си камара метал, петорно превишаваща Големия остров на Хаваи, само че закопан под земята“ – каза Питър Джеймс от Бейлорския университет на САЩ, ръководител на проекта. „Съвсем неочаквано открихме тази огромна маса от метал“.

Според съставеното компютърно моделиране, кратерът е причинен от огромен астероид със сърцевина от желязо и никел. След удара, част от него е останала в мантията на Луната и не се е придвижила към ядрото.

Има и друго обяснение. Това може да е пласт от оксиди, останали след втвърдяването на океана от магма.

Каква е истината се очаква да разберем след анализа на новите данни от GRAIL и LRO, както и от китайската междупланетна космическа станция Чанъе-4, която през месец януари тази година се спусна върху повърхността на кратера фон Карман, който се намира в басейна на южния полюс Ейткън,