Американският технологичен гигант Microsoft изненада технологичните колоси, като се завърна на пазара на мобилни устройства със сгъваеми смартфон и таблет с двоен екран и операционна система Android.

Компанията представи смартфона Surface Duo като част от нова линия компютри Surface. По-рано Microsoft се отказа от смартфоните след хладния прием на собствената му операционна система и злополучното придобиване на Nokia.

Чрез устройствата Duo могат да се правят телефонни обаждания, посочи компанията, макар да се въздържа да го нарече "телефон".

Таблетът Surface Neo има подобен външен вид, но е по-голям и от него не могат да се правят обаждания.

Двете устройства имат по два екрана, свързани с еластична връзка и могат да се сгъват като лаптоп. На екраните могат да бъдат показвани различни приложения едно до друго или едно приложение, което да заеме и двата дисплея.

Технологията не е толкова амбициозна като сгъваемите екрани на Samsung и други производители, някои от които срещнаха технически затруднения.

Сгънат, Surface Duo е с големина на голям смартфон с два 5,6-инчови екрана. Surface Neo, в "компактната" си форма, по големина е близо до малък таблет като iPad Mini или Amazon Fire.

Първоначално устройствата ще бъдат достъпни само за програмисти, които разработват или тестват мобилни приложения. Майкрософт планира да ги пусне в продажба за сезона нa коледните покупки през 2020 г. и засега не дава насоки за цената.