Преди три години мъж на име Крейг Райт доби популярност в криптовалутната общност. Той се самообяви за създателя на Bitcoin. Хората не смятат твърдението за достоверно. Доказателството за това е по време на конференция за крипто, по време на която се задава въпроса „Защо на този измамник е позволено да говори?“ Авторът на въпроса е Виталик Бутерин, който е участвал в създаването на Ether.

Следват аплодисменти, включително от страна на един от панелистите. Сцената трае около 90 секунди.

Година след това, Бутерин получава писмо от адвоката на Райт. В него е изразено намерението за съдебно дело. Няколко дни по-късно Райт завежда иск за клевета срещу Питър МкКормак, който е говорил за него в подкаста си. След това завежда дело и срещу Роджър Вер, биткойн инвеститор.

Вер е категоричен, че ще се защити, другите двама не са заявили директно. И тримата в последствие продължават да наричат Райт измамник. Бутерин определя съдебната битка като цензура, атака срещу свободното слово и истината.

Райт обаче също попада под ударите на съдебната система. За измама на бизнес партньора си Дейв Клейман, който умира през 2013-та. Обвинението е, че е откраднал биткойни, които двамата са изкопали заедно. Той смята, че съдът ще му помогне да се установи като бащата на Биткойн.

„Това ще ми даде шанса да се докажа пред съдия, вместо да ме съдят в социалните мрежи“, пише Райт в имейл до Блумбърг.

Ако той наистина е Сатоши Накамото, няма да има проблем с разходите по делата, тъй като биткойн притежанията на създателя на криптовалутата се оценяват на 9 милиарда долара.

В платформите за crowdfunding има няколко инициативи да се помогне финансово на хората, които Райт съди.

От къде се появява Райт?

В края на 2015-та материали в Wired и Gizmodo казват, че той и гореспоменатият Клейман може да са изобретили биткойн. Няколко дни по-късно Wired се поправя и казва, че вече не вярват той да е г-н Накамото. Полицията щурмува дома му в Австралия по време на данъчно разследване и той се мести във Великобритания.

През май 2016, BBC и The Economist, както и няколко лидери в общността на криптовалутата, обявиха, че Райт има доказателство за твърденията си, което е показал на частна демонстрация. Става на въпрос за специален дигитален подпис, който е използван от Сатоши Накамото. Джон Матонис, един от основателите на Bitcoin Foundation пише в блога си, че няма съмнения в правотата на Крейг Стивън Райт.

Масовите съмнения не са потушени от това. Ключовият биткойн разработчик Питър Тод казва пред Vice Motherboard:

“Демонстрацията му е все едно аз да докажа, че съм Джордж Вашингтон с копие на Конституцията. Да кажа „Хей, вижте, имам подписа на Вашингтон.“.“

Единственото легитимно доказателство би било, ако Райт докаже достъпа си до биткойн активите на Накамото. Те не са мръднали от години. Той отказва да премести частица от тях като доказателство.

Следващата му цел е анонимен потребител на Twitter с името Hodlonaut. Обявена е награда от 5000 долара за човека, който издаде самоличността му. Hodlonaut пише в акаунта си, че е подал нужните документи, за да съди Райт в Норвегия.

Чували ли сте за този човек? Ако да, според вас измамник ли е?