Уникално копие на известните в цял свят златни великденски яйца на бижутера Карл Фаберже изработва пловдивският майстор Гаро Марукян. Бижуто, с големина около 40 сантиметра с поставката, ще е истински часовник.

„Започнах го преди една година, но все още не съм го завършил. И Фаберже има едно такова яйце, но моето е от сребро, тъй като ще е много тежко – може би около килограм”, разказва пред Glas.bg Гаро. И с усмивка добавя, че искал да го завърши до Великден, но празникът дошъл много бързо. Обещава си обаче до края на тази година да е готово.

„Клиент нямам, но аз обикновено така работя – каквото ми хрумне. Разбира се, правя яйца и по поръчка”, обяснява майсторът. Той изработва копията на известните бижута повече от 10 години. Досега е направил 20 подобни произведения на изкуството. Макети на пловдивската Хисар капия и софийската църквата Свети Георги в яйца на Фаберже, изработени от майстора, красят бижутерийна витрина в Сан Франциско. Там е отлетяла и ваза от рапан, също произведение на Гаро. Има и яйце с Шипка, купено от много известен наш спортист. Последното творение на майстора е яйце с Античния театър в Пловдив.

Изработката на яйцата му отнема 2-3 месеца, в зависимост от сложността. Отгоре трябва да има задължително камъни, с тях се занимава синът на Гаро - Оник. В последните години той усвоява тънкостите в монтажа на диаманти и съвсем скоро ще поеме изцяло занаята от баща си. На златото се слагат диаманти, а на среброто - Сваровски. Един месец Гаро мисли дизайна. Казва, че това всъщност е най-трудната част. „Изработката на едно такова яйце не е лесна работа. Ако беше лесно, и другите бижутери щяха да го правят”, смее се майсторът. Затова и цената започва от 2 хил. лева.Любопитното е, че той не е виждал на живо оригинално яйце на бижутера Карл Фаберже. В момента в света са останали едва 30-ина, всяко от които струва средно около 10 млн. евро. “Идеята за яйцата на Фаберже ме осени, защото съм руски възпитаник, а Фаберже е бил руснак. Амбицирах се дали ще мога да ги направя. Преди повече от 10 години измайсторих първото златно яйце. Оттам нататък започнах да ги изработвам от сребро. Много обичам Пловдив и затова реших да вмъквам символите на града в яйцата. Мисля да направя и Альоша, ще бъде интересно”, казва Гаро. Въпреки че не са по джоба на всеки, в България се намират купувачи за тези скъпоценности. Гаро ги е продавал също и на италианци, руснаци, французи. Напоследък работи бижута по поръчка и за много гърци.„Хората разглеждат бижутата в нета и ми се обаждат. От Америка имам поръчка за халки”, обяснява Марукян. Той е изработвал много нестандартни неща, като статуетка цървул например. Често хората носят снимки на различни предмети за мостра. Искат бижуто им да бъде уникално. Често влюбени пловдивчани надписват гривни и пръстени за любимите си хора.

Бижутерът твърди, че преди всичко човек трябва да работи за собственото си удоволствие. "За да кажеш накрая: и това мога да направя, не само пръстени и обеци. Това е целта - да направиш някакъв уникат, какъвто никой друг не може. Дори и да не го продадеш, да остане за децата, някой ден ще намерят какво да го правят”, казва Гаро Марукян.

 

 

Петер Карл Фаберже – Ювелирът на Негово Императорского Величество

Петер Карл Фаберже е роден в град Санкт Петербург. Той е сред най-прочутите бижутери в света. Ювелир, предпрочитан от европейските аристократи, той е бил прочут с умението си да създава бижута от всякакви материали. В Русия получава титлата „ювелир на Негово Императорского Величество и ювелир на Императорския Ермитаж“.

Той създава общо 68 яйца. За император Александър III и за наследника му Николай II са изработени 54 от тях, а 7 са създадени за фамилията Келч от Москва. В първото яйце имало жълтък, в който се намирала златна кокошка с рубини за очи. На свой ред, в кокошката било вложено копие на короната на императора. То било изработено от злато, диаманти и рубин и оформяло невероятно красиво изделие. След като съпругата на Александър III се влюбва в подаръка си, императорът започва да ѝ подарява по едно яйце на Фаберже всяка година на Великден. Впоследствие синът му – Николай II, продължава тази интересна традиция, дарявайки и съпругата си, и майка си с подобни подаръци.

Част от изработените от Фаберже яйца са изгубени през революцията. Повечето обаче биват съхранявани в Кремъл до 1930 г., след което биват разпродавани и днес можете да видите такива експонати в различни музеи във Великобритания, САЩ, Монако и Швейцария.