Фирмата за онлайн плащания "PayPal" е първата компания, която официално се оттегля от пускането на криптовалутата на Facebook – "Libra". Причината за оттеглянето им не се уточнява.

Криптовалутата и нейният дигитален портфейл "Калибра" бяха представени през юни. От тогава дигиталният гигант има големи проблеми с международните регулации, като Франция и Германия даже заявиха, че ще я блокират.

Фирмата за онлайн плащания беше част от оригиналните членове на т.нар. "Асоциация "Libra" – 28 компании и неправителствени организации, помагащи в разработката на криптовалутата. Сред тях са и Visa, Маstercard и Uber.

В отговор на оттеглянето на "PayPal" от "Асоциация "Libra", коментираха, че са наясно с това, че реконфигурирането на финансовата система е трудно.

"Ангажираността на всички в тази мисия е по-важна за нас от всичко друго. Добре е, че разбрахме за това сега", казват от асоциацията, цитирани от Франс прес.

Още с обявяването на "Libra" бяха изразени съмнения как технологичният гигант Facebook ще предпазва личните данни и пари на потребителите си.