Днес Apple направи съвсем неочаквано и важно изявление, съобщавайки че един от ключовите топ мениджъри напуска компанията. Главният дизайнер на Apple Джонатан Пол (Джони) Айв, човекът който направи софтуера и устройствата на компанията такива, каквито ги познаваме днес, ще напусне компанията до края на тази година.

Джони Айв работи в Apple почти 30 години – той се присъедини към дизайнерския екип на компанията през 1992 година и зае длъжността вицепрезидент по промишлен дизайн. През 2015 година той стана директор по дизайна (Chief Design Officer) и се освободи от рутинната работа, за да посвети времето си върху дизайна на продуктите на компанията.

Джони Айв зави, че напуска Apple, за да работи в своя собствено дизайнерско студио. Това е студиото LoveFrom, а неговото официално откриване е планирано за следващата година. Партньор на Айв в новото студио ще бъде неговият стар приятел и дизайнер Марк Нюсън. Apple също ще може да се възползва от услугите на LoveFrom.

Да си припомним, че под ръководството на Айв бе разработен дизайнът на първия iMac, както и дизайна на iPod, iPhone и Macbook. С неговия глас са озвучени повечето клипове с анонсите на новите продукти на Apple.

Джони Айв е известен и със своята работа върху Apple Watch и новия кампус в Apple Park, който бе открит тази година.