Технологиите не спират да се развиват. Южнокорейският автомобилен гигант Hyundai Motor и Uber Technologies Inc смятат да докажат именно това. Двете компании се обединяват, за да разработят електрически летящи таксита.

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies Inc и южнокорейският автомобилен гигант Hyundai Motor се обединяват за разработката на електрически летящи таксита.

По този начин двете компании се присъединяват към глобалната надпревара за технологични иновации в света на транспортните услуги.

Големи играчи, като германския Daimler, китайския Geely Automobile и японската Toyota, вече инвестираха в стартъпи, посветени на разработката на летящи коли, които да излитат и кацат вертикално.

Понастоящем обаче подобни технологии са изправени пред сериозни технически и регулаторни препятствия.

Uber и Hyundai, например, посочиха доста различни крайни срокове за пускане на завършен продукт, главно поради горепосочените препятствия.

„Постигаме стабилен успех по пътя към пускането на Uber Air през 2023 г.”, казва Ерик Алисън, ръководител на Uber Elevate, по време на изложението за потребителска електроника CES, провеждано ежегодно в Лас Вегас, САЩ, предава Reuters.

Еуйсун Чунг, изпълнителен вицепредседател на борда на директорите на Hyundai, очаква летящите транспортни услуги да станат масово достъпни не преди 2028 г., добавяйки, че ще отнеме време разработката на системите и регулациите за подобно бъдеще.

Hyundai е първият автомобилен концерн, който встъпва в партньорство с Uber за разработка на летящи таксита, като сред другите изтъкнати партньори в този проект личи името на Aurora Flight Sciences - дъщерна компания на Boeing.

По силата на споразумението Hyundai ще произвежда превозните средства, докато Uber ще оперира въздушната транспортна услуга.

Uber, който си партнира с общо осем компании по проекта за летящи таксита, признава, че е нереалистично всички участници в проекта да излязат по едно и също време на пазара с техните версии на летящи коли.

„Плановете ни за ограничените търговски операции през 2023 г. навярно ще включват и други партньори”, казва Сара Абауд, комуникационен мениджър в Uber.

Hyundai ще представи на изложението в Лас Вегас концепция за елерктрическо летящо превозно средство, разработено с Uber. Концепцията е четириместна без мястото за пилота, като може да извършва маршрути на дистанция до 100 километра.

Летящите таксита идват в няколко форми и размери – електрически мотори заменят двигателите, крилата на превозните средства могат да изменят позицията си, а някои модели разполагат директно с перки.

Пазарът на градски транспортни услуги по въздух се очаква да изпревари самолетния превоз по света, като бадмине настоящия брой полети със самолети – около 25 хил. годишно, прогнозират от Hyundai без да посочват кога очакват това да се случи, пише profit.bg.

През миналата година Hyundai обяви, че ще инвестира 1.5 млрд. долара в „градска въздушна мобилност” до 2025 г.

Boeing обявиха, че работят с Porsche - спортния бранд на Volkswagen, за разработката на концептуална електрическа летяща кола, която да транспортира хора в градска среда.