Китайските учени представиха резултатите от първичния анализ на пробите, взети от роувъра Юйту-2 в рамките на мисията Чанъе-4 за изследване обратната страна на Луната.

Чунлай Ли (Chunlai Li) от китайската академия на науките и неговите колеги представиха първичните резултати от работата на спектрометъра, работещ във видимия и инфрачервения диапазони. Получените образци съществено се различават от грунта на повърхността на Луната. Учените съобщиха, че това са оливин и пироксен с ниско съдържание на калций.

Китайските специалисти считат, че тези проби са от горната част на мантия на Луната и са изхвърлени на повърхността след силен метеоритен удар, в резултат от който се е образувал районът Ейткен на южния полюс на Луната. Това вещество е допълнително преразпределено при формирането на 72-километровия кратер Фринсен, който граничи с Фон Карман, където се намира роувърът.

През изминалите 60 години изследвания на естествения спътник на Земята, учените изучаваха единствено нейната кора на повърхността. Счита се, че мантията съдържа по-тежки елементи, като например желязо и манган, а може би и някои други. Но досега мантията на Луната си остава недостъпна за изследване.

На 3-януари тази година китайската сонда Чанъе-4 кацна в кратера фон Карман, който се намира в басейна Ейткен. Това е първият апарат, извършил меко кацане на обратната страна на Луната.