Илон Мъск остро критикува компанията за изкуствен интелект OpenAI, в чието основаване участва активно преди няколко години. С течение на времето обаче той се дистанцира от нея, а наскоро я е критикувал остро, съобщава BusinessInsider.

Преди дни OpenAI обяви, че е направила сделка, която ще даде ексклузивни права на Microsoft върху разработката GPT-3. Това е алгоритъм за изкуствен интелект, който спомага за по-лесната обработка на текст и изказ, за да звучат по-натурално.

Реакциите за сделката в социалните мрежи бяха по-скоро иронични заради факта, че OpenAI дава ексклузивни права само на една компания. Някои хора дори шеговито я прекръстиха на ClosedAI, т.е. от "отворена", на "затворена" компания за изкуствен интелект.

Мъск също се включи в критиките. "Това изглежда като обратното на отворена. OpenAI практически е превзета от Microsoft", заявява Мъск.

Идеята на OpenAI е да разработва изкуствен интелект за положителни цели и да мотивира отворените стандарти и технологии в сферата. Когато основаваше компанията, Мъск смяташе, че това е единственият начин да се гарантира, че изкуственият интелект ще се развива в положителна посока и няма да се превърне в опасност за човечеството.

OpenAI не дава много подробности за сделката с Microsoft. В блога на компанията нейният технически директор Кевин Скот заяви, че OpenAI ще продължи да има достъп до GPT-3 и ще дава такъв и на други компании през софтуерния си пакет. Пред The Verge говорител на Microsoft казва, че сделката е за достъп до програмния код на GPT-3, пише Вести.

Това означава, че софтуерният гигант вероятно планира да използва части от кода за своите разработки в сферата на изкуствения интелект, но не и да взима самата платформа. Въпреки това недоволството на Мъск остава. Това не е и първият път, когато той критикува OpenAI за действията на компанията.

На хартия той все още е част от OpenAI, но по-рано тази година заяви, че "няма контрол" върху нея и има ограничена информация какво прави компанията.