Идва ли краят на “Netflix”? Това е въпросът, който всички си задават. Причината не е, че традиционната телевизия е върнала доминантната си позиция, а напротив - има още по-голям възход на стрийминг платформите.

Следващите няколко месеца ще бъдат истинско изпитание за “Netlflix”, защото платформата ще има не един, а няколко доста сериозни конкурента. Предстои на технологичния гигант “Apple” да представи “Apple+”, HBO ще се съревновава с HBO “Max”, а “Disney” с “Disney+”и то с доста апепитно съдържание.

Само за пример, от “Disney” ще направят напълно достъпни за гледане някои от най-популярните и харесвани свои продукции от края на 90-те и началото на 2000 г. Иначе казано - от компанията доста правилно са се ориентирали към своята таргет група и знае как и с какво да я спечели.

Междувременно от компанията на Джеф Безос продължават да дърпат напред със своята платформа “ Amazon Prime”.

Към момента “Netflix” има огромна база от потребители - около 153 милиона абонати от цял свят плащат своя месечен абонамент. Бизнесът струва над 125 млрд. долара. Конкуренцията обаче е огромна, а наред с нея от стрийминг платформата обявиха преди около месец, че ще свалят хитовия и обичан от милиони комедиен сериал “Приятели”, който вече няма да бъде достъпен.

От “Netflix” обаче не изглежда да се притесняват. Компанията обяви пред инвеститори, че конкуренцията е много добро нещо за пазара и хората ще бъдат още по-изкушени да преминат към новите форми на телевизия.

Има една пробойна в плана обаче - от “Netflix” все още не са дали своята ясна визия за това как ще изглежда платформата в бъдеще и какво съдържание ще предложи, за да задържи своите абонати. Каталогът от филми и сериали, които се предлагат в абонамента, малко по-малко намалява.

За да компенсира огромната загуба на “Приятели” от стрийминг платформата обявиха, че придобиват правата за “Зайнфелд” - тромав и изтъркан сериал, който няма същия успех като обичаната от поколения комедия.

Само за пример - преди точно два дни актрисата Дженифър Анистън се присъедини към Instagram след години отлагане, а първата и снимка е именно с нейните партньори от хитовия сериал. Снимката за часове събра милиони харесвания и експертизи предстои да решат дали е бил счупен рекордът за най-бързо харесана снимка. Самата Анистън пък “счупи” интернет и социалната мрежа временно се срина.

Така че свалянето на “Приятели” от стрийминг платформата неминуемо ще окаже негативен ефект.

Освен това “Netflix” загуби битката както за британската, така и за американската версия на “Офисът”, който отива респективно при “Бритбокс” и “Пийкок”, собственост на NBC. Това за ще означава, че са нужни повече инвестиции в оригинални продукции на стрийминг платформата.