Търговската война между САЩ и Китай постави "Хуавей" в доста трудна ситуация. Заради включването на компанията в забранителния списък, тя вече остана без възможността да използва официалния "Андроид" и услугите на "Гугъл" за устройствата си. Въпреки това нейният основател и изпълнителен директор Рен Женгфей запазва положителна нагласа.

В интервю за CNN Рен обвяи, че очаква "Хуавей" да продължи да се изкачва в класацията за най-много продажби на смартфони. В началото на годината, преди компанията да бъде поставена в забранителния списък, се очакваше, че тя ще стане световен лидер по продажби на мобилни телефони до 2020 г.

Сега това няма да се случи, но Рен не се притеснява. "Не смятам, че това ще е проблем", коментира той. Според Рен липсата на услугите на "Гугъл" просто ще забавят възхода на "Хуавей", но няма да го спрат.

По-рано този месец американският Департамент по търговия отложи пълното влизане в сила на забраната с още 90 дни до 15-ти февруари 2020 г. Освен това започна да разглежда и издава разрешителни за някои американски компании да продължат да продават услугите си на "Хуавей". 

Все още обаче не е ясен статутът на "Гугъл". Рен коментира, че "Гугъл" все още не е получила лиценз, но няма и отказ. Интернет гигангът също не е коментирал статута на заявката си.

Рен допълва, че "Хуавей" предпочита да продължи да работи с "Гугъл", но ако това не е възможно, има алтернативен план. Основателят на "Хуавей" казва още, че това е повратна точка за всички и се "надява американското правителство да вземе предвид кое е най-доброто за американските компании". Рен смята, че САЩ са лидер при иновациите и дори Китай няма да може да ги настигне "още десетилетия".