След като правителството на САЩ забрани американските технологии и софтуер за Huawei, това предизвика проблеми с достъпа до операционната система Google Android. Но едновременно с това, тази стъпка подтикна китайския технологичен гигант към внедряването на собствена операционна система.

Да си припомним, че тази пролет ръководителят на Huawei Ричард Ю заяви, че неговата компания е готова още тази година да премине от Android и Windows към собствена операционна система. Но последвалата забрана за използване на американски технологии ускориха процеса по разработването и внедряването на китайската ОС. Към днешен ден е известно, че мобилната операционна система на Huawei се нарича HongMeng в Китай, а в другите страни ще се използват имената Ark и Oak. А сега уеб изданието China Daily съобщи, че Huawei тества своята нова ОС на 1 милион смартфони.

#Huawei seems to be moving very fast to prepare for the launch of its self-developed operating system, as the Chinese tech giant has reportedly shipped 1 million smartphones with the software onboard for testing.

— China Daily (@ChinaDaily) June 11, 2019

Според тази информация, новата ОС HongMeng е съвместима с всички Android приложения и разполага с „разширени функции за осигуряване на информационна безопасност и защита на личните данни“.

Генералният директор на бизнес групата на Huawei Юй Чендун (Yu Chengdong) заяви, че новата ОС ще бъде достъпна за широката общественост още тази есен или най-късно през пролетта на следващата година. Той каза още, че ОС HongMeng ще може да работи не само със смартфоните, но и с таблетите, компютрите, автомобилите, телевизорите и интелигентните компютърни устройства за носене.