Huawei официално представи новия си 5G чипсет Balong 5000 заедно с първото си 5G устройство за крайни клиенти – Huawei 5G CPE Pro. Двата продукта съвместно съставят най-бързото решение за безжична връзка за вашия смартфон, дом или офис.

Balong 5000 официално поставя началото на 5G ерата. Освен смартфони, чипсетът поддържа широк набор от 5G продукти, включително шороколентови устройства, такива за монтиране в автомобили, и 5G модули. Той отваря вратите пред съвсем нови сценарии, базирани на 5G връзките.

„Balong 5000 разкрива цял един нов свят пред потребителите“ сподели Ричард Ю, изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group. “Той ще подобри качеството на услугите и ще осигури високоскоростните връзки, необходими за функционирането на изкуствен интелект, много по-широко и по-смислено присъстващ в живота ни. Базиран на Balong 5000, Huawei 5G CPE Pro предоставя на потребителите по-свободен достъп до мрежата и невероятно по-висока скорост на сърфиране. Huawei предлага интегриран набор от услуги в областта на чиповете, устройствата, “cloud” услугите и мрежите. На тази база и в качеството си на лидер в 5G сферата, ще осигурим на потребителите едно вдъхновяващо и интелигентно изживяване, засягащо всеки аспект на живота им“ каза още Ю.

 Balong 5000: Смело навлизане в 5G ерата

С малък физически размер и и висока степен на интегрираност, Balong 5000 поддържа 2G, 3G, 4G и 5G на един и същ чип. Той ефективно редуцира латентността и разхода на енергия при обмен на данни в различни режими и значително подобрява потребителското изживяване в ранните етапи на въвеждането на 5G технологията. Balong 5000 бележи много важен момент в историята на развитието на чиповете от серията Balong.

Balong 5000 е първият чипсет, записал върхови резултати за скорост на теглене на данни в 5G. На честота от под 6 GHz (нискочестотния спектър, основно използван за 5G мрежите) Balong 5000 може да достигне скорост на сваляне от 4,6 Gbps. При честота от mmWave спектъра (високата честота, допълнително използвана за 5G мрежите) Balong 5000 може да достигне скорост на сваляне от 6,5 Gbps – 10 пъти по-висока от най-добрата 4G LTE скорост, предлагана днес.

Balong 5000 е също така първият чипсет, поддържащ мрежови архитектури за 5G от типа SA и NSA (standalone и non-standalone). При NSA, 5G мрежата се изгражда над вече съществуваща 4G LTE мрежа, докато при SA говорим за напълно самостоятелна архитектура. Гъвкавостта на Balong 5000 му позволява да отговори на потребностите на операторите, независимо на кой етап от развитието на своите 5G мрежи се намират.

Balong 5000 е първият работещ в няколко режима чипсет, който поддържа Vehicle to Everything (V2X) комуникации, осигурявайки нисколатентни и високонадеждни услуги за автомобилите с интернет връзка. 5G смартфоните на Huawei, захранвани от Balong 5000, ще бъдат показани на тазгодишното издание на изложението „Mobile World Congress” в Барселона.

Huawei 5G CPE Pro: Ново потребителско изживяване в широколентовите връзки

Базиран на Balong 5000, Huawei 5G CPE Pro поддържа както 4G, така и 5G връзка. В 5G мрежата видеофайл с високо качество и размер от 1GB може да бъде изтеглен за три секунди, а 8К видео може да се стриймва без никакви засечки. Това поставя изцяло нов стандарт за домашните мрежови устройства. В допълнение към това Huawei 5G CPE Pro може да бъде използван от малки и средни по размер компании, нуждаещи се от супер бърза интернет връзка.

Поддържайки и новата технология Wi-Fi 6, Huawei 5G CPE Pro предоставя скорост до 4,8 Gbps. Той е първият 5G CPE, поддържащ протоколите Huawei HiLink, въвеждащи смарт домовете в новата 5G ера.

Като пионер в 5G индустрията Huawei започна изследванията си в тази област още през 2009 г. и в момента е единственият доставчик в този сегмент, който може да предложи цялостни 5G решения (end-to-end 5G). В 5G R&D центровете на компанията работят над 5700 инженери, сред които над 500 високоспециализирани 5G експерти. Освен тях, компанията участва и в 11 обединени центрове за 5G иновации в целия свят.