Неоспорим факт е, че от няколко години Huawei предлага едни от най-интересните устройства на пазара. И ако флагманите на китайската компания са съвсем ясни на по-широката публика, то моделите, стоящи непосредствено след тях, са малко по-непопулярни, въпреки че в не малко случаи се продават дори по-успешно.

По-ниска цена. Това е нещото, с което със сигурност могат да се похвалят те. И докато флагманите на компаниите по принцип, но в това число и тези на Huawei – носещите частичкатa Pro в името си, направо летят във висините, то чистите модели от серията, както и тези с „lite“ надставка са по-скоро достъпни.

Интересно обаче е, че те също имат много достойнства и макар да остават по-настрана от актуалния флагман, са отлично решение за много потребители. При това за доста по-малко пари. Така днес спираме вниманието си на Huawei P30 lite, който имахме възможност да тестваме през последния месец

Във времето, в което скандала около китайската компания и САЩ се разгаряше, имахме възможност да използваме устройството и да се уверим в неговите качества.

Тук е мястото отново да напомним, че както продадените модели, така и тези, които в момента са в продажба нямат никакъв проблем в работата с услугите на Google и другите американски компании. За тях лицензионните споразумения на практика вече са подписани и каквото и да има като последствия ще можем да го видим занапред, но не сега. Така че ако сте решили да пробвате и вие P30 Lite няма да имате никакви проблеми в това отношение. Нещо повече. Междувременно дори телефонът попадна дори в плановете за ъпдейт до Android Q, последната версия на операционната система на Google.

Но нека сега продължи с нашите натрупани впечатления, с надеждата скоро да започнем отново да пишем все повече за устройства, нови функции и технологии и все по-малко за политика, търговски споразумения, санкции и т.н.

Телефонът всъщност бе представен малко по-късно от основното дуо в серията P30 Pro и „чистия“ P30. Той се появи много по-късно, предлагайки отлично преживяване на практика на два пъти по-ниска цена от флагмана. Разбира се за сметка на някои характеристики, за които ще ви разкажем сега.

Едно от най-приятните неща е, че смартфонът наистина прилича на флагман. Нещата, които липсват не се набиват на очи и дори външния вид е пределно стилен. В интерес на истината  самото ползване на телефона също не се усеща много, че той не е флагман. Но разлика има в характеристиките и тя е сериозна.

Смартфонът използва чипсет Kirin 710, за разлика от другите два модела в серията, които са с най-мощния на пазара Kirin 980. Също така в модела, който разглеждаме в момента може да се похвали само с 4 GB RAM, за  разлика от своите колеги от серията

Наред с това разлика има и в камерите. Отново имате ансамбъл от три камери на задния панел, като отсъства опцията за 5-кратмо увеличение, с която може да се похвали флагмана. Дали всичко това е фатално? Въпрос на сметка е.

Ако направите компромис ще платите два пъти по-малко. Конкуренцията на пазара в този сегмент е много сериозна като на практика на тази цена можете да се сдобиете с Pocophone F1 на Xiaomi, Sony Xperia 10 Plus, или пък Nokia 8.1 Изборът все пак е ваш, но в този материал ще се опитаме да разгледаме ключовите характеристики на настоящия модел.

       

Дизайн

Поне според мен именно външния вид е един от козовете на Lite модела, част от серията P30. Материалите, от които е направен, са на много високо ниво и определено напомнят за флагман. Устройството изглежда с доста по-висока стойност от реалната, Удобно е за държане в ръка, но 3D извивките и най-вече градиента в цветовете го правят да изглежда зашеметяващо. Не само аз, но и редица колеги са единодушни, че моделът „хваща окото“ не по-малко от останалите модели в P серията, които са на по-висока цена.

Освен това тестовете ни показаха, че потребителят може да разчита и на не малко здравина от модела. Защитното стъкло тук не е Gorilla Glass, но няколко неволни изпускания, търкане в ключове и месец ежедневна употреба, ни показаха, че проблем в това отношение няма. Освен това разполагате и с предварително поставян защитен слой на екрана, който е доста полезен и също предпазва. Разбира се има и разлики. Още като част от дизайна можем да отбележим отсъствието на сензор за пръстови отпечатъци върху екрана.

Тук той е на познатото ни от миналото място – на гърба на смартфона. Има обаче USB Type-C порт, за разлика от предишните Lite версии, но и 3,5 мм аудио жак за слушалки, който може да липсва на някой в P30 Pro да речем.

Екран

Тази част от модела е може би най-пострадала от „олекотяването“ на апарата. Въпреки че изглежда добре, като параметри той все пак отстъпва значително на тези в по-скъпите версии. Тук AMOLED е сменен с обикновено LCD, което все пак отстъпва по качества, както като яркост, контраст, така и при работата при директни слънчеви лъчи. Екранът е с размери от 6,15 инча по диагонал, конструиран в съотношение 19,5:9. Той има доста тънки рамки, нещо, което със сигурност е плюс, а резолюцията, в която работи е 2312 на 1080 пиксела.

Екранът покрива 93% от sRGB гамата, а контрастът тук е 910:1 докато осветеността е 416cd/m². Тъй като имах възможност да използвам и трите телефона от серията едновременно, забелязах лесно разликата между тях. Съвсем нормално по-скъпите модели имат доста по-приятни екрани. В момента, в който използвате само Lite обаче – LCD матрицата като че ли се справя доста добре. Самите цветове в менюто и различните приложения са ярки и откроими. Няма никакъв проблем, ако използвате апарата във всякакви условия, като единствено преките слънчеви лъчи затрудняват малко. Във времето в което го ползвах за основен телефон четох доста от него, гледах множество клипове и изкарах доста врем в социалните мрежи и нито веднъж не изпитах дискомфорт.

Производителност

Въпреки че все пак не разполага с най-мощния чип на Huawei – Kirin 980, спокойно можем да кажем, че по-слабия 710 не се справя никак зле. Той е осемядрен, създаден по 12нм технология, и комбинира четири ядра на 2,2 GHZ с четири на 1,7 GHZ. Както казахме и в началото – разполага с 4 GB RAM, както и 128 GB вградена памет, която освен това може да бъде разширена с microSD карти. Тестовете показаха, че телефонът записва  1534 точки при теста на single core и 5469 точки на multi core с Geekbench 4.

Това на практика го слага редом до моделите, които се продават на неговата цена на пазара, които споменахме и в началото Xperia X10 Plus, както и Nokia 8.1. Няма да усетите сериозно по-слабата производителност, ако използвате смартфона си за да проверявате мейла, да сърфирате в интернет, да разглеждате и публикувате в социални мрежи. Определено обаче ще усетите разлика, ако обичате да играете. Особено ако обичате да играете 3D игри, Тук графичният помощник е сведен до Mali G51, който несъмнено не може да предложи най-доброто при по-тежките заглавия. С игрите, които са 2D няма никакъв проблем и 4 GB RAM си се справя съвсем добре с това. Още по-категорично това важи за работата с най-използваните от всички приложения. Там оптимизацията е на отлично ниво.

Батерия

В последно време Huawei вдигнаха много летвата в редица характеристики, но един от най-големият им плюс е батерията. Тук тя е с капацитет от 3340 мАч. И въпреки че смартфона няма безжично зареждане, той все пак разполага с 18W бързо зареждане със стандартното зарядно, което не е никак малко. Тестовете показват повече от 10 часа възможност за непрекъсната работа с осветеност на екрана от 170cd/m². Не можем да кажем, че батерията постига висините на флагмана в серията, но с нея все пак можете да изкарате спокойно един ден работа с телефона, без да ви се наложи да използвате зарядното.

С бързото зареждане пък лесно можете да направите един пълен заряд само за час и 15 минути, което е отлично за апарати в този клас. Отново отлично впечатление прави многото софтуер, с който можете да управлявате живота на батерията. В телефона има инструменти, с които лесно можете да контролирате приложенията, които намалят живота на батерията – лесно можете да оптимизирате времето за работата и да анализирате кое ви пречи.

Камера

И така стигнахме до следващата гордост на компанията – камерата. Тук на гърба имаме комбинация от три камери, като основният сензор е 48-мегапикселов. Смело и категорично мога да кажа, че без да достига висините, наложени от P30 Pro, Lite версията създава прекрасни снимки и при по-ниска осветеност, благодарение на апертурата от f/1.8. Камерата се правя отлично във всякакви условия и е тази, която ще ползвате постоянно. Има и втора камера, която също може да действа самостоятелно. Тя е „ултра-широкоъгълна“ и е 8-мегапикселова. Третата камера е само 2-мегапикселова, но както може би се досещате тя отговаря само за измерването на разстоянията и правенето на по-добри снимки с боке ефект.  Фронталната камера път е 24-меапикселова с f/2.0 диафрагма, която ви гарантира отново правене на качествени снимки, дори при по-ниска осветеност.

С камерите нещата са отлични. За мен те са едно от най-големите преимущества в модела. За тази цена на практика  на пазара няма модел, който да може да извади подобен детайл, цветове и точно предаване на картината. Както разбира се да снима толкова добре и при ниска осветеност.

На разположение отново имате много настройки, възможност да се възползвате от изкуствения интелект, но и напълно автоматична възможност да правите снимки. А добри са нещата и когато говорим за видео. Моделът може да снима в 1080р резолюция с 60 кадъра в секунда. Клиповете са в съотношение 18.7:9 на картината и се компресират с H.265, подобно на iPhone. Съвсем очаквано нямате възможност за заснемане на 4 K видео, но все пак трябва да е Lite, нали?

В крайна сметка

Все по-трудно стана разграничаването на модели в отделните класове. Преди много малко време този Lite модел съвсем спокойно можеше да мине за флагман. Дори преди година малко бяха апаратите, които имаха възможност да снимат така и да се похвалят с подобен дизайн. P30 Lite е идеален за вас ако искате красив телефон, с който да снимате. Без да очаквате нещо невероятно като с P30 Pro, без да имате безжично зареждане или една от най-добрите батерии на пазара, вие все пак ще имате отлично балансирано устройство с чудесни функции и на два пъти по-ниска цена.

Характеристики

Процесор и чипсетOcta-core Hisilicon Kirin 710 (4×2.2GHz, 4×1.7GHz)RAM4GBРазмер на екрана
6.15inРезолюция2,312 x 1,080Плътност на пикселите
415ppiЕкранIPSЛицева камера
24-megapixelОсновна камера
48-megapixel, 8-megapixel, 2-megapixelСветкавицаLEDВодоустойчивостне3.5mm жак
даБезжично зареждане
неUSB
USB Type-CПамет128GBСлот за карти с памет
microSDWi-Fi802.11acBluetooth4.2NFCYesCellular data4GDual SIMДа (комбинация с microSD)Размери
152.9 x 72.7 x 7.4 mmТегло159gОперационна система
Android 9Батерия3,340mAh