По време на събитието China Open Source Summit 2019, което протече в Шанхай, вицепрезидентът по стратегия и развитие на бизнеса на Huawei Сяо Рън заяви, че фирменият компилатор Ark на китайския технологичен гигант ще стане достъпен за разработчиците още в началото на месец август тази година. Отварянето на сорс кода на компилатора Ark е изключително важна стъпка преди излизането на операционната система HongMeng. Това е операционната система на Huawei, която се разработва от китайския технологичен гигант за замяна на Android във връзка със санкциите наложени от правителството на САЩ.

Едновременно с това Huawei покани своите партньори и външните разработчици да се присъединят към Ark of Friends Circle общността, за да бъде създадена една „целева и надеждна платформа с която да бъде изградена справедлива, отворена, безопасна и изгодна за всички глобална екосистема“.

Според специалистите на Huawei, компилаторът Ark съществено повишава бързодействието (до 44%) и плавността на работа (до 24%) на операционната система. Значително се повишава скоростта на работа на външните приложения – след като бъдат прекомпилирани с Ark , те работят с 60% по-бързо. Всички с нетърпение очакват да пробват новия компилатор и да направят тестове.

Излизането на операционната система HongMeng (едно от международните имена е Oak) е планирано за края на месец септември или началото на октомври тази година.