Икономическият съветник на Белия дом Larry Kudlow поясни, че Доналд Тръмп няма да остави притесненията си по отношение националната сигурност на САЩ. Той наистина ще позволи на щатски компании да продават някои компоненти на Huawei, но това не трябва да се тълкува погрешно.

Kudlow споделя пред Fox News и CBS, че Huawei ще остане в черния списък на американците – като потенциална заплаха за сигурността на страната. Китайската компания ще получи лицензи, но те ще са за по-общи продукти, които не представляват опасност. Например чипове и софтуер, които са налични по цял свят.

Доста републикански сенатори критикуваха Тръмп за смекчения тон към Китай, страхувайки се, че санкциите ще бъдат премахнати. Марко Рубио определи, че такъв развой на събитията би бил „катастрофална грешка“.

Въпреки надеждите за някаква развръзка в търговската война между Китай и САЩ, анализатори смятат, че в следващите месеци ще има нова ескалация. Двете страни няма да могат да се разберат. Ще има търкания по отношение индустриалните стратегии на Китай.

В Щатите смятат, че Китай се опитва да стане доминиращ играч на пазара за модерни технологии чрез измамни практики. Такава практика е принудата на компания да предаде технологията си, за да бъде допусната до китайския пазар. В Китай се практикува сериозно субсидиране на местните компании, особено управляваните от държавата, докато за чуждестранните се създават тежки регулации. Предоставят се пари на китайски компании, за да придобиват чувствителни чужди технологии на надпазарна цена. Дори има обвинение за директна кражба на търговски тайни.