Преди няколко дни ръководителят на Huawei Ричард Ю каза, че при необходимост компанията има с какво да замени мобилната ОС Android. В ново интервю за CNBC генералният директор на китайския технологичен гигант съобщи в какви срокове може да се очаква прехвърлянето от Android и Windows към собствената ОС.

Според изтеклата към днешен ден информация, операционната система на Huawei се нарича Hongmeng и се разработва още от 2012 година. Това е универсална операционна система. Тоест, тя може да управлява не само смартфони, а и другите устройства на компанията – персоналните компютри, таблетите, телевизорите, електрониката за носене и дори автомобилите.

В интервюто за CNBC Ричард Ю каза, че компанията може да започне използването на Hongmeng в своите смартфони и таблети още тази есен. Това важи само за устройствата, които ще се продават на китайския пазар. Глобалната версия трябва да е готова към средата на 2020 година. Ричард Ю специално подчерта, че Huawei остава поддръжник на Microsoft Windows и Google Android, но подготвя резервен вариант за преход към собствената ОС, ако няма друг избор.

Фирмената ОС на Huawei ще използва магазина за приложения App Gallery, който компанията представи през 2018 година. Приложението за работа с този магазин ще бъде предварително инсталирано и ще работи заедно с Google Play.

Очевидно е, че мобилната ОС на Huawei ще трябва да бъде съвместима с всички приложения за Android, но засега няма никакви подробности.