В днешно време на преден план е как всичко в Интернет работи в рамките на облачна система. Реалността обаче не е толкова бяла и пухкава, а е по-скоро тъмна и мокра. В момента нямаше да можете да посетите много от любимите си сайтове, ако някой 378-те подводни кабела по света не съществуваше.

Следващият проект от такъв тип се казва „Equiano“ и е на Google. Той ще повиши степента на достъп до Интернет в Африка, където само 22% от домакинствата разполагат с връзка към глобалната мрежа.

Кабелът тръгва от Португалия, минава покрай западното крайбрежие на Африка и стига до Южна Африка. Голяма част от континента вече ще бъде свързан с Европа. Скоростите ще са 20 пъти по-добри от това, което най-добрата линия предлага в момента там.

Пред Google стоят преговори за 9 разклонения по маршрута. Първата важна точка е в Нигерия, родината на Olaudah Equiano, на който е кръстен проектът.

Equiano е бил поробен като дете, в средата на 18-ти век. Продаден е на британски капитан. В един момент успява да откупи свободата си, установява се в Лондон и става писател. Автор е на първия робски мемоар, който променя вижданията на обществото за робството.

Тъй като е финансиран по частен път, кабелът ще е много модерен. Той ще използва мултиплексиране с пространствено разделение. При този вариант има дванадесет, а не осем двойки влакна, както е при традиционните кабели от този тип. Ретранслаторите са с нов дизайн, както и лазерите, които усилват сигнала. Те могат да бъдат споделяни между няколко двойки влакна. Това ще е първият подводен кабел с оптично превключване на ниво двойка влакна. Това ще подобри ефективността и ще намали латентността.

Договорът за изграждането е подписан с Alcatel Submarine Networks. Станало е в края на миналата година. От Google за сега не казват дали изграждането е започнало и, ако не, кога ще започне. Очаква се първият етап да е завършен през 2021. Той ще свързва Португалия, Нигерия и Южна Африка. В годините след това ще бъдат добавяни още страни.