Преходът от Galaxy S9 към Galaxy S10 беше плавен. Видяхме трети модел, S10e, рамо до рамо с S10/S10+ и нов дизайн на предната част. По отношение на производителността, спрямо това, което сме виждали преди, няма кой знае какъв скок напред. Трите телефона се различаваха основно по броя и възможностите на своите камери. Дори S10 5G, който е с шест камери, не би трябвало да е близо до това, което се задава сега, смятат от PhoneArena.

На база на информацията, с която разполагаме, вече знаем какъв ще е „силуетът“ на новото устройство и крайният резултат може наистина да е шедьовър.

Дизайн и спецификации

Като имаме предвид мъките, които Samsung имаше по отношение на OLED дисплея и разположението на предната камера върху него, не очакваме драстична промяна в това отношение. Това е телефон, който ще трябва да се произведе в милиони бройки и от Samsung едва ли ще експериментират. Те правят това със своя среден клас от телефони в A-серията.

Очакваме да видим имплементация на Sound on Display (SoD) технологията, която предава звука чрез вибрации по предната част на телефона. Така няма да има нужда от говорител, което ще освободи пространство. Технологията бе демонстрирана миналата година, а в следващото видео може да я видите приложена в Galaxy S9+ – от 1:49 натам.

Освен, че ще спести място, този подход ще подобри качеството на звука по време на разговори. По-добрите честоти ще позволят да чуваме тембъра на гласа по-отчетливо. Може да е от голяма полза и за устройствата, които трябва да са водоустойчиви, тъй като премахва една дупка от корпуса.

Samsung разработи няколко сензора, които се поставят под екрана, но за момента не е известно да обмислят въвеждането на поддисплейна камера, подобна на тези при Oppo и Xiaomi. Под дисплея ще се настанят сензорите за светлина и близост от Galaxy S10.

Galaxy S11 – 5G и Snapdragon 865 процесор

Фабриките на Samsung пропуснаха един производствен цикъл от серия 8 на Snapdragon. Galaxy S10 разполага със Snapdragon 855 (произведен от TSMC) за САЩ и Exynos 9820 за останалите места. Сега обаче се очаква да накарат Qualcomm да довери производството на 865 на корейците, заради постиженията им в екстремната ултравиолетова (EUV) литография. Това значи, че следващата година ще е доста интересна по отношение на борбата за върха при процесорите. И Snapdragon 865, и конкурентът му от Exynos ще бъдат произвеждани от Samsung.

Остава въпросът дали Qualcomm и Samsung ще запоят 5G модемите си на самия чип, за да се получи едночипова система, или той ще се предлага отделно. Видяхме поредица телефони, които имаха отделна 5G версия заради допълнителния компонент. Това това определено се отразява на дизайна и ще е добре, ако той започне да се вгражда на ниво чипсет.

Независимо дали Qualcomm ще успее да прикачи към чипсета Snapdragon 865 своя X55 5G модем навреме, Samsung работи върху интегрирането на 5G в свой Exynos процесор. Очакваме да се появят новини до края на тази година и да го видим в действие при новото Galaxy.

Samsung Galaxy S11 – сензори на камерата и снимки

За момента сме чули за:

  • по-висока резолюция – 64-мегапикселов сензор, който посредством pixel-binning може да комбинира няколко пиксела в един, за да се получи 16MP снимка с невероятно качество и малък размер. GW1 сензорът е оборудван с Tetracell технология за по-добри снимки на тъмно, по-добро изобразяване на ярки обекти, бърз автофокус и подобрена HDR фотография.
  • повече стъпки на апертурата – още една към сегашните f/1.5 и f/2.4, но все още не се знае каква.
  • повече time-of-flight сензори, които измерват разстоянието между устройството и даден обект. Използва се инфрачервена светлина, за да се изпрати сигнал, който се отблъсква от обекта и се връща. Дълбочината се определя според времето, за което той е пропътувал разстоянието.
  • по-голям zoom
Разполагаме с този кадър, който показва страхотна работа с отражения и облаци. Всичко останало е на хартия към този момент.

Не на последно място, има информация, че доставчик на Samsung строи фабрика специално за ToF сензорите, които на практика вече видяхме в Galaxy S10 5G. Анализаторите предричат голям скок в търсенето им. Note 10 трябва да има два такива сензора – един отзад и един за предната камера. Очаква се да видим технологията и в телефоните от среден клас на Samsung.

Galaxy S11 – премиера и цена

Galaxy S9 и S10 бяха официално обявени на Samsung Unpacked събития през февруари 2018-та и 2019-та. След това излизат на пазара през март същата година. При S8 имаше отклонение, но то беше само с един месец. Съвсем спокойно можем да очакваме Samsung Galaxy S11 през февруари-март, 2020 година.

Тъй като не очакваме драстична промяна в дизайна, можем да предположим, че стартовата цена ще бъде в диапазона между $749 и $999 – според това кое от трите устройства ще вземем и дали то ще има 5G. Най-евтиният вариант вероятно няма да може да се възползва от новия стандарт за свързаност.

Заключение

Разполагаме с общи очертания на основното, което ще видим в телефона. Има обаче и много, което тепърва предстои да разгадаем. Най-вероятно някои детайли все още не са известни на хората от Samsung – има време за още изненади… добри и лоши.

Какви са Вашите очаквания за телефона? Бихте ли си го закупили, на база на информацията, която има за сега? Има ли нещо конкретно, което искате да видите в смартфона?