2018 определено не беше най-добрата за Facebook, но 2019 не започва по-добре. Още тази седмица се появи и първия скандал. Той беше свързан с програма на социалната мрежа, по която привлича потребители (включително и малолетни) да инсталират срещу заплащане апликация, която нарушава неприкосновеността на личните данни и изпраща данни към сървърите си за действията на инсталиралите я. Компанията влезе в конфликт и с Apple, след като стана ясно, че Facebook са привличали участниците в програмата да изтеглят приложението от външен магазин и са компрометирали защитеността на iPhone потребителите. Това провокира Apple да изтегли доверието си към специалния сертификат на Facebook за вътрешна употреба, което доведе до това, че много служители на социалната мрежа не можеха да използват Facebook приложенията си на своите iPhone-и.

Отделно от това, също тази седмица стана ясно, че Facebook планира да обедини Instagram, Messenger и WhatsApp в една обща бекенд структура, така че потребителите на приложенията лесно да споделят съобщения между услугите. Този ход беше посрещнат с критика от мнозина, които видяха в това действие на социалната мрежа, опит за засилване на усилията им в таргетираната реклама.

Вероятно, поради тази причина – да успокои духовете и да покаже, че няма да отслабва защитата на личната информация, Facebook привлече Нейт Кардосо, бивш юридически съветник към Фондация „Електронна граница“ (Electronic Frontier Foundation) и специалист, който неведнъж е критикувал именно Facebook. Кардосо ще се грижи за въпросите, свързани с опазване на конфиденциалността към WhatsApp. Ходът на Facebook изглежда логичен, като Кардосо ще е явно човекът, който трябва да убеди властите, че сливането на услугите няма да отслаби защитите на WhatsApp. За разлика от Messenger и Instagram, WhatsApp изисква единствено телефонен номер за регистрация и по подразбиране комуникацията е защитена с пълно end-to-end криптиране. А властите вече обръщат поглед към намеренията на Facebook, като ирландският комисар по защита на данните заяви, че обединението на услугите, може да не получи одобрение от европейските власти, предава CNBC. Медията припомня и някои от отправените критики от страна на Кардосо към Facebook, като думите му, публикувани в San Jose Mercury News през 2015:

„Вероятно нямате нищо против извличането на информация от вас от страна на безлична корпорация – нямате какво да криете. Facebook разчита на това: техният бизнес модел разчита на нашето колективно неразбиране и апатия към конфиденциалността на информацията ни. Но това е грешно. Както от етична, така и от юридическа гледна точка“, пише Кардосо преди четири години.

Заедно с Кардосо, Facebook ще се опита да изпълни обещанието си за ненарушаване на защитата на данните на своите потребители с привличането на още един специалист в тази област: Робин Грийн, която идва от Open Technology Institute, организация, която се занимава с въпросите за сигурността на личната информация в технологичния свят.