Facebook обмисля обединяването на Messenger, WhatsApp и Instagram в една обща бекенд структура, предава The New York Times. Изданието цитира свои собствени източници, според които това усилие от страна на компанията ангажира хиляди служители на Facebook. Очаква се проектът да бъде завършен в началото на следващата година. От Facebook са потвърдили новината пред американското издание.

„Нашето желание е да създадем възможно най-доброто комуникационно преживяване за нашите потребители, а те искат размяната на съобщения да е бързо, просто и защитено“, гласи официалното изявление от страна на компанията. Според един от източниците на NYT, потребителите ще получат възможността да изпращат съобщения от една услуга към друга, а изпратените съобщения ще получат допълнително ниво на сигурност.

Новоизградената унифицирана инфраструктура ще използва end-to-end криптиране, което на теория ще означава, че Facebook няма да има достъп до обменяните съобщения. В момента, подобно пълно криптиране предлага по подразбиране единствено WhatsApp, а в Messenger се предлага като допълнителна възможност за включване.

Вземайки предвид скорошните скандали около социалната мрежа и Cambridge Analytica, както и откриването на сериозна дупка, чиито произход остава неясен, мнозина повдигат вежди при тази новина. Но разбира се има и някои съвсем конкретни страхове.

„Притеснението сега е, че вместо да повиши конфиденциалността на Messenger и Instagram до тази на WhatsApp, то общата защитеност ще бъде занижена значително“, пише Кевин Таунзънд от страниците на SecurityWeek. В момента, Instagram и Messenger изисква от потребителя да предостави истинската си самоличност, докато за WhatsApp е достатъчен телефонен номер. „Обещанието за пълно криптиране ще защити ползващия приложението от намеса на трети страни, включително и Facebook. Но сливането на метаданните, знанието за това кой говори, с кого и кога, ще увеличи възможностите на алгоритмите на Facebook да изпращат персонализирана реклама, а с това да бъдат увеличени и печалбите на компанията“, обяснява Таунзънд.

Именно обаче поради историята на Facebook и скорошните скандали, свързани с британската компания и възможността политиките на компанията да са били експлоатирани за цел на доставянето на фалшиви новини и пропаганда, някои от коментаторите са си откровено скептици.

„Независимо от това, обобщението на ситуацията е, че: този ход може да е добре или не за сигурността/конфиденциалността. Но вземайки предвид скорошните събития и финансовите мотиви на Facebook, не бих заложил парите си за обяд на „добре“. Сега е идеалния момент да започнете да пренасяте важните разговори извън тези услуги“, споделя Матю Грийн от униветситета Джонс Хопкинс.

Instagram и WhatsApp бяха придобити от Facebook през 2012 и 2014, съответно. Компанията обяви, че под крилото на Facebook и двете компании ще запазят относителна автономност, действайки самостоятелно. Именно обаче скорошните разкрития около социалната мрежа станаха причина основателят на WhatsApp Браян Актън да напусне поста си в края на 2017. В нееднозначен ход, по-късно той дари $50 000 000 на конкурентна платформа за обмен на съобщения – защитената услуга Signal. По-късно, той подкрепи кампанията в Twitter „изтрий Facebook“ (#deletefacebook). Другият основател на услугата, Ян Коум, също вече не е част от Facebook. Що се отнася до създателите на Instagram – Кевин Систрьом и Майк Кригер – те не са част от Facebook от есента на миналата година.