Сондата на слънчевия орбитър в Европа (SolO) извършва първото си близко преминаване до Слънцето в понеделник, приближавайки се на разстояние от малко над 77 милиона км.

 SolO стартира през февруари и е на мисия да разбере какво предизвиква динамичното поведение на нашата звезда.

 Близкото преминаване, известно като перихелион, поставя сондата между орбитите на Венера и Меркурий.

 В следващите години SolO ще се приближи все повече, достигайки разтояние на 43 милиона км от Слънцето.

 До днес, само пет други мисии са се спуснали по-дълбоко във вътрешната Слънчева система: Mariner 10, Helios 1 & 2, Messenger и Parker Solar Probe.

 Земята обикаля на средно 149 милиона км от Слънцето.

 Изминаха четирите месеца от пускането и след проверка. Инженерите въвеждат в експлоатация нейните 10 научни инструмента.

 Рутинните операции за пълния набор от бордови експерименти са все още на поне една година, но магнитометърът на SolO е готов и работи и ще остане такъв.

 Вече инструментът улавя смущения в резултат на големи експлозии на звездата, наречени изхвърляне на коронална маса - в допълнение към ежедневните вълни и турбуленции, които проследяват структурата на вятъра.

 "Включихме се на 24 февруари - вече имаме над 2 милиарда вектори на магнитното поле на земята. Имаме щастлив, зает научен екип, който работи над данните", каза проф. Тим Хорбъри, главен изследовател на MAG в Imperial College London.

 Една от причините инструментът на британската група да се включи много рано беше, че може да започне да характеризира объркващите магнитни полета, генерирани от електрониката в останалата част на космическия кораб. Този сигнал е малък, но трябва да се извади от измерванията на Слънцето, за да се финализират детайлите от данните правилно.

 SolO е кораб на Европейската космическа агенция (Esa), който беше сглобен в Обединеното кралство от аерокосмическата компания Airbus. Ранният старт също даде шанса на екипа в Лондон да направи известно тандемно проучване с инструмента за магнитометър в мисията на Esa BepiColombo. Възможно е тази сонда да направи обратно посещение на Земята през април на път за Меркурий.

"Вече сме само едно от съзвездията от космически кораби, които летят около Слънцето", каза проф. Хорбъри пред BBC News.

 Следващото голямо събитие за SolO е летене близо до Венера, което ще бъде проведено, за да помогне да се управлява спиралата му към нашата звезда.

 Пълната научна фаза на мисията трябва да започне през 2021 г., когато всички 10 инструмента на SolO, включително неговите изображения, ще започнат редовни наблюдения.

 "Бях толкова нервен, когато стартирахме", каза проф. Хорбъри. "Предполагам, че колкото повече знаете за даден проект, толкова повече знаете за нещата, които могат да се объркат. Но Solar Orbiter е там, той работи и ще има фантастичен успех."