Въвеждане на еднакви зарядни устройства за всички мобилни телефони и други електрически устройства, използвани на територията на държавите от Общността, за това настояват членовете на Европейския парламент.

Те призовават и Комисията да окаже по-голям натиск върху производителите - също и за намаляване на електронните отпадъци.

Целта – да се намалят електронните отпадъци и да улеснят живота на потребителите. От производителите ще се изисква да предложат общо зарядно за мобилни телефони, таблети, електронни книги и други устройства, се казва в изявление на ЕП.

Европейската комисия скоро ще предложи нови стъпки, които биха могли да доведат до съответното решение, заяви комисар Марош Шефкович по време на дебат по темата. Ще бъдат разгледани различни алтернативи, увери европейският политик, предава "Фокус".

Предишният подход на Европейската комисия за насърчаване на индустрията да разработва общи зарядни устройства не беше достатъчен, се казва в текста на ЕП. „Колко време ще отнеме, преди Комисията на ЕС да разбере, че индустрията няма да реши проблема самостоятелно?", попита европейският социалист Евелин Гебхард, която е член на комисията за защита на потребителите.

Разработването на безжични зарядни устройства за батерии трябва да се използва за създаване на единен стандарт за всички производители, заяви Андреас Шваб (ХДС), говорител на групата на ЕНП за вътрешния пазар и защита на потребителите. „Възможно е да има технически аргументи срещу задължителната стандартизация на щепселните връзки за кабели. Но това не се отнася за безжичните зарядни устройства“.

Според ЕП старите зареждащи кабели генерират около 51 000 тона отпадъци всяка година в ЕС. Според ПЕС ЕП трябва да гласува позицията си по този въпрос в резолюция в края на януари.