Най-скъпият развод в света ще стане факт тази седмица. Бащата на Amazon, Джеф Безос, ще предаде 4% от компанията на съпругата си Макензи Безос, с която в момента се развежда.

Очаква се съдия да разпише документите за прехвърлянето, което е на стойност 38  милиарда долара. Предишният рекорд за най-скъп развод е $2.5 милиарда – при раздялата на Джослин Вилденщайн и търговецът на произведения на изкуството Алек Вилденщайн през 1999-та.

След като всичко стане официално, Макензи ще се превърне в четвъртата най-богата жена. Тя казва, че ще даде поне половината от богатството си за благотворителност. Прави това в писмо до “Giving Pledge”, благотворителната инициатива на Уорън Бъфет и Бил Гейтс.

Тя и Джеф се женят през 1993-та, около година преди той да създаде Amazon от гаража си в Сиатъл.

Въпреки огромната сума пари, с която ще се раздели, Джеф Безос ще остане най-богатият човек в света – със 118 милиарда долара богатство. Той не е част от гореспоменатата инициатива. Досега е дарил 2 милиарда долара чрез своя „Bezos Day One Fund”, който се бори с бездомничеството и цели да осигури образование на деца от бедни семейства. Това се равнява на под 2% от богатството му.

Той поздравява бившата си жена за това, което смята да направи, в Twitter.

“Макензи ще е невероятна, ефективна и внимателна във филантропията и аз се гордея с нея. Писмото ѝ е много красиво. Давай Макензи.“