Apple вероятно ще представи днес нова линия смартфони iPhone, съобщава Си Ен Би Си.

Обикновено събитието за новите модели е през септември и след това компанията бързо ги пуска на пазара. Тази година е различно. Apple пусна нови смартчасовници миналия месец и отложи представянето на новите iPhone за октомври.

Това се дължи на пандемията от COVID-19, която наруши производството и принуди много служители на Apple да работят от вкъщи.

Тазгодишната премиера на новите айфони е важна, тъй като се предполага, че ще включва първата значима промяна във външния дизайн на смартфона от 2017 година, когато Apple пусна iPhone X с лицево разпознаване.

Apple вероятно ще пусне четири отделни айфона с различни големина на екрана и цена, което е доста по-голям набор спрямо устройствата, пускани през предишни години.

И най-накрая поне някои нови айфони ще работят с 5G мобилни мрежи, които обещават по-бърз интернет.

Анализаторката от банка Морган Стенли (Morgan Stanley) Кейти Хюбърти прогнозира, че Apple ще продаде около 220 милиона айфона през финансовата си 2021 година, което би било растеж от 22% на годишна основа според модела на Морган Стенли.

Очакват се четири айфона: Phone 12 Mini с екран 5,4 инча, iPhone 12 с екран 6,1 инча, iPhone 12 Pro пак с екран 6,1 инча, но с по-високи технически спецификации, и iPhone 12 Pro с най-големия екран досега - 6,7 инча.

Мотото за събитието на Apple е: "Здравей, скорост" но и игра на думи, защото може да се преведе и като "Висока скорост", препратка към по-бързите 5G телефони.

Инвеститорите и анализаторите се надяват от години, че 5G айфоните ще доведат до голямо обновяване и до вълна от продажби не само за производителите на телефони като Apple, но също и за производителите на чипове.