Честотата на опресняване на екрана на повечето съвременни смартфони е 60 Hz. Но на пазара има няколко модела с по-висока кадрова честота. Така например, честотата на опресняване на OnePlus 7 Pro е 90 Hz, а при Razer Phone тя е 120 Hz. Оказа се, че честотата на обновяване на смартфона Xiaomi Mi 9 може да се повиши по софтуерен път.

Клокването на екрана на Xiaomi Mi 9 е дело на китайски ентусиасти, които успяха да увеличат неговата честота до 84 Hz. За тази цел те са използвали няколко приложения, с които е постигнат клока, както и Magisk – отключена зареждаща програма плюс софтуер за разработчици.

Детайлната процедура за повишаването честотата на обновяване на екрана на Xiaomi Mi 9 вече е описана в китайските форуми. А това означава, че съвсем скоро ще излезе и на други езици, и ще можем да се запознаем с нея и ние.

Да си припомним, че Xiaomi Mi 9 е оборудван с 6,39-инчов AMOLED дисплей Full HD+ резолюция и малък капкообразен прорез в горната част. Използва се флагманския чип Snapdragon 855 с тактова честота 2,84 GHz. Налични са 6 или 8 GB оперативна памет и UFS 2.1 вградена памет с капацитет 128 GB. В тестовете на AnTuTu смартфонът показа рекордните 387 000 точки.

Основната камера е тройна. Първият фотосензор е с резолюция 48 МР с поддръжката на технологията Quad Bayer, при която четири пиксела се обединяват в един, за по-добра детайлност при всякакво осветяване на сцената. Вторият оптичен сензор е с резолюция 12 МР, телефото, осигуряващ 2х оптичното увеличение. Резолюцията на третия сензор е 16 МР, като неговата оптика е широкоъгълна (117 градуса). Камерата може да записва видео при скорост 960 кадъра в секунда и предлага алгоритми с елементи на изкуствен интелект за автоматично настройване на различните режими. Резолюцията на предната камера е 20 МР и е вградена поддръжката на технологията Super Pixel, която също като Quad Bayer, осигурява по-висока детайлност на снимката.