Изключително популярният сериал „Чернобил“ на HBO, който и сега е на първо място в класациите на IMDB, предизвика много остри полемики и хората започнаха да се интересуват от другите подобни аварии в света.

В цялата история на човечеството само два случая са определени като ядрени аварии от Ниво 7 – най-високото възможно ниво от класификацията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). По този начин МААЕ маркира събитията с огромни последствия за здравето и околната вреда.

Първата авария в Чернобилската АЕЦ се счита за най-страшната ядрена авария в света. Втора в тази своеобразна подредба е катастрофата в японската ядрена централа Фукушима, която се счита от учените за най-разрушителна. Аварията в Три Майл Айлън в САЩ бе оценена като бедствие от Ниво 5. Нека да ги сравним.

Чернобил има много повече жертви от Фукушима

Оценката на човешките загуби от ядрена катастрофа е сложна сложна и трудна задача, а научният консенсус е, че Чернобил превъзхожда другите случаи и се счита за най-вредоносната ядрена катастрофа, която светът познава. Тук няма да говорим за ядрени оръжия.

Катастрофата, която сега активно се обсъжда, благодарение на филма „Чернобил“ на HBO, е от 26 април 1986 година, когато активната зона на реактора на ЧАЕЦ се отваря и във въздуха попадат радиоактивни вещества, като всичко наоколо е силно облъчено. Тези отровни и радиоактивни пари не само замърсяват местната растителност и водоснабдяването около град Припят, но и отравят и разболяват живеещите наблизо хора, много от които по-късно умират от ракови болести.

През следващите три месеца след аварията, над 30 души умират от остра лъчева болест. Към днешен ден учените считат, че от аварията в Чернобил сериозно са пострадали десетки, а може би дори стотици хиляди хора.

Аварията на Фукушима не изглежда толкова мащабна, ако се базираме на достъпната информация. На 11 март 2011 година земетресението Тохоку и последвалите цунами доведоха до три разтопявания на реакторите и многобройни взривове на водород в реактора Фукушима Даиичи в Япония. Но в резултат от това никой не загива. Статистиките показват, че са починали около 1600 души единствено от уплаха и стрес. Това са предимно възрастни хора, които са се стресирали твърде силно по време на аварията.

Също така, въздействието върху околната среда не е толкова сериозно. Изследването на университета на щата Колорадо от 2013 година показа, че при аварията във Фукушима във въздуха са изпуснати около 520 петабекерели радиоактивен материал в сравнение с 5300 петабекерели излъчени от Чернобилската АЕЦ. Само че радиацията на Чернобил облъчи цяла Европа, а по-голямата част от радиацията на Фукушима отиде в Тихия океан.

„При Фукушима екологичните проблеми са много по-различни от тези в Чернобил“

Думите са на Клеър Корхил, специалист по изследването утилизацията на ядрените отпадъци, която е помагала в изчистването на Чернобил. Корхил каза още, че около ядрения реактор на Фукушима и досега се генерират милиони галони радиоактивна вода, която се съхранява в специални резервоари, а екипът по почистване се справя много добре.

Три Майл Айлънд не е толкова опустошителен

Чернобил и Фукушима са от съвсем друга категория в сравнение с Три Майл Айлънд, който според Корхил е „съвсем друг, с не толкова ужасен мащаб“.

Инцидентът е от 28 март 1979 година, когато срив в системата предизвиква частично разрушаване на реактора на АЕЦ в Три Майл Айлънд, недалеч от град Харисбърг, Пенсилвания. Според докладите на Световната ядрена асоциация и Колумбийския университет, това събитие не води до смърт, травми или неблагоприятни последици за здравето, въпреки че местните жители оспорват тези констатации.

На разстояние 5 мили от тази АЕЦ са живеели около 36 000 души, когато е настъпило частичното разтопяване на реактора. Корхил твърди, че е имало изхвърляне на радиоактивни газове, но само в рамките на централата, които не са успели да излязат навън. Имало е някаква опасност за работниците, но не и за обществеността.

Комисията за ядрено регулиране на САЩ съобщи, че около 2 милиона души са били облъчени в резултат от този инцидент, но това е било за съвсем кратко време и средната доза на облъчването е била по-ниска, отколкото рентгенова снимка на гръдния кош. Но евакуацията е подобна на тази в Чернобил. И при двата инцидента се образува опасна зона с размер от около 30 километра в диаметър и от тези зони домовете си са напуснали по над 100 000 души.

Представени са неоспорими доказателства, че Чернобил е най-лошият ядрен инцидент в света

Първо, да отбележим, че жителите на Три Майл Айлънд са се върнали вкъщи, но жителите на Припят – не.

И днес в Чернобил я има опасната радиоактивна зона с площ над 1500 квадратни километра, която ограничава достъпа на туристите. Там наблизо живеят едва няколко семейства, но по-голямата част от Зоната все още е силно замърсена.

Зоната около Фукушима е много по-малка – само около 200 квадратни километра. По голямата част от евакуираните 200 000 души са се завърнали по домовете си, но 43 000 души не са пожелали да се връщат.

Без съмнение аварията в Чернобил е най-ужасната и с най-много последствия. Взривът, който оголва единия блок на ЧАЕЦ и радиацията излиза навън, плюс пожарът, разпръснал силно радиоактивните частици на много километри наоколо, създават една наистина ужасна комбинация. И досега, особено около пети блок, е възможно смъртоносно облъчване.