Потребителският портал Stiftung Warentest редовно проверява домакинските уреди за дефекти, икономичност или удобство. В едно от своите проучвания експертите решават да установят колко са трайни домакинските уреди на такива известни марки като Bosch, Siemens и Miele.

Има големи разлики между перални, сушилни и съдомиялни машини от различни марки. Като цяло най-издръжливото оборудване е марката Miele, казват експертите. Потребителите са съгласни с тях. Около 80% от анкетираните препоръчват домакински уреди от тази марка. Що се отнася до марките Bosch и Siemens, процентът им също е доста висок.

Основната причина германските потребители да избират техниката Miele е, защото тя не се поврежда толкова често. Средно домакинските уреди на тази марка служат от две до осем години без ремонт. Домакинските уреди Privileg се оказаха най-краткотрайните и проблемни, които подобно на Bauknecht се произвеждат от американския производител Whirlpool. Тези марки са признати за най-краткотрайни и проблемни.

Марките AEG и Zanussi са собственост на Electrolux, Beko и Blomberg - Arcelik, а Bosch и Siemens, заедно с Neff и Constructa, са част от BSH Group.

Друго заключение на изследването: дори скъпите устройства могат да се повредят. Основната роля тук е поддръжката, чието качество е най-доброто при марката Miele. Средно домакинските уреди от Miele служат от 16 до 18 години. Други перални, сушилни и съдомиялни работят без прекъсване средно от 11 до 13 години.

Превод: Glas.bg

Снимка: stern.de