Многобройни китайски потребители започнаха да съобщават в социалните мрежи, че търсачката Bing отново работи на територията на страната.

Вчера се появи информация, че търсачката на Microsoft е блокирана в Китай по нареждане на правителството. Интересно е, че достъпът до Bing може да стане чрез директното въвеждане на IP адреса на търсачката в адресния ред на браузъра. Тоест, в този случай не е използвано дълбоко филтриране на мрежовите пакети, както и други сериозни методи, като при Google, YouTube, Facebook, Twitter и редицата други портали и сайтове, забранени в Китай. Блокирането от подобен тип може да се счита за предупреждение.

Financial Times цитира два свои източника, които съобщиха, че Bing е блокирана по нареждане на правителството. Единият от тях каза, че нареждането за блокиране е забелязано в China Unicom, една от най-големите държавни телекомуникационни компании в Китай. Но това се оказа лъжлива тревога: след по-малко от едно денонощие достъпът до Bing се възстанови.

Bing не се използва особено много в Китай. Неговият дял в китайското уеб пространство е едва 2%. Но това е един от малкото останали уеб портали към „Големия интернет“, понеже правителството планомерно изолира китайското уеб пространство от останалия свят. Bing оцеля отчасти, защото Microsoft спази изискванията на китайската цензура. И още, софтуерният гигант предлага на Китай специална версия на Windows 10, одобрена от китайското правителство.