Връщането към нормална употреба на обществения транспорт в свят след COVID-19 може да бъде трудно, но новите дизайнерски концепции гледат към бъдещето с безопасни и иновативни решения, които изглеждат толкова готини, колкото и функционални.

Нова концепция за трамвай, наречена Островът - дело на дизайнери от Хонконг, предполага движение без шофьор, както и кръгли пейки със седалки, обърнати навън, за да се сведе до минимум контактът между пътниците, посочват от Ponti Design Studio за CNN, цитирани от profit.bg.

Идеята за трамвай на два етажа с просторен интериор и извити прозорци от всички страни, които да гарантират гледката към оживения град - вече известен с ефективната си система за обществен транспорт, е забележителна.

„Обикновено добрият дизайн идва от ограниченията. По време и след пандемията дизайнерите ще предложат много нови, различни начини за използване на обществените пространства и взаимодействие с околната среда", според Андреа Понти, основателка на Ponti Design Studio.

Управата на града обмисля и нова фериботна концепция, наречена OseaD1, която ще бъде електрическа и ще се движи между остров Хонконг, музея на визуалната култура M + и културния квартал West Kowloon. Превозното средство ще акостира на док със своята хидравлична система за управление и стабилизиране.

Трамвайът и фериботът не са единствените иновативни дизайнерски концепции, появили се в ерата на COVID-19.



Няколко компании стигнаха до пробив в проектирането на нови седалки за самолетите, които да улеснят дистанцирането, използвайки всичко - от разделители за средните седалки до прозрачен щит между тях и дори двуетажен дизайн.