Не е тайна, че iPhone изпитва трудности в последно време. Смартфонът на Apple се отдалечи от времената, когато диктуваше пазара и всички искаха функции като неговите.

Сега твърде често се случва дори обратното. Конкурентите на Apple имат доста по-атрактивни предложения, които имат повече и по-интересни функции. Сега се оказва, че потребителите очакват новия iPhone, не за да видят какви ще са поредните иновации, а с надежда да получат някои от липсващите функции, отбелязва BusinessInsider. И действително iPhone не разполага с доста неща, които имат все повече от модерните смартфони с Android, предава vesti.bg.

Ето пет функции, които се очакваха за iPhone 11, но не се появиха в новия модел на телефона:

Една от тях е USB-C. Имаше много слухове, че iPhone най-накрая ще спре да се "цепи от колектива" и ще премине към по-универсалния стандарт, което значително ще улесни потребителите. Това обаче не се случи и Apple предпочете да продължи да използва своя Lightning порт. Утехата е, че Pro моделите на iPhone ще идват в комплект с USB-C преходник, така че поне телефонът да може да се свързва с MacBook например без допълнителни приставки.

Липсва и вграден в дисплея сензор за пръстови отпечатъци. Тази технология придоби популярност сред телефоните с Android, въпреки наличието и на системите за лицево разпознаване и отключване на телефона. За сега обаче Apple не дава индикация, че има интерес от подобен сензор.

Неочаквана липса се оказа и невъзможността iPhone да се използва за безжично презареждане на други устройства. Преди дебюта на устройството един от най-активните слухове беше именно, че iPhone ще поддържа подобно презареждане от своята батерия на други джаджи. В последния момент обаче се появиха опровергаващи информации, че функцията не е напълно готова и съответно е отложена.

Няма и 5G поддръжка. Това не е чак толкова голяма загуба. Все пак 5G мрежите тепърва навлизат и все още броят на градовете с такава услуга е доста малък. Ако и моделът през следващата година обаче пак няма 5G, това вече ще е проблем.

Нещо, което и сега буди въпроси сред потребителите, е дизайнът на телефона и по-конкретно използването на голям прорез в дисплея за камерата. Това е дизайн, който Apple наложи още с iPhone X. Той бързо беше копиран от почти всички други производители, но тъй като не се хареса особено много на потребителите, те започнаха да търсят алтернативи.

През тази година вече имаше доста телефони с най-различни капковидни прорези, дупки в дисплея за предните камери и т.н. Apple обаче отново предпочете просто да запази стария дизайн. Тъй като и самият корпус на iPhone 11 е много сходен по дизайн с предшественика си, потребителите, които искат да се отличават с най-новия модел телефон, трудно ще могат да го направят с това предложение на Apple.