Случвало ли ви се е? Не? Тогава не знаете какво е да изпаднете в паника, че ви се проваля почивката или че парите ви изчезват яко дим. По-добре е, разбира се, никога и да не узнавате, но ако сте по-практични и разумни, още по-добре е да сте наясно за стъпките, които да предприемете, ако не дай Боже, това се случи...

Не е изключено това да се случи, когато сте на почивка. Факт е, че тогава променяте обичайния си ритъм на живот. Обикновено оставате до късно вечер и планирате различни активности, докато сте в движение. Често пъти поради тази причина се появяват непредвидени разходи.

В такъв случай обикновено опирате до теглене на пари от картата. Ако това се случи във време, което не е работно за банката, трябва да сте наясно какво да направите, ако банкоматът „глътне“ картата ви.

Заради по-големия оборот по курортите, не е изключено да се окаже, че наличността в банкомата е изчерпана. В по-лошия случа, той дори може да „глътне“ картата ви.

Ето някои полезни съвети, дадени от експертите от Комисията за защита на потребителите:

Не сте успели да изтеглите пари от банкомата

Ако машината не ви даде банкноти, най-важното е да установите дали системата е отчела трансакцията. Най-добре разбира се би било трансакцията да е отхвърлена като неуспешна и опитът ви да изтеглите пари да не се е отразил върху баланса по сметката ви. Не се паникьосвайте, а действайте разумно.

Как да разберете дали устройството е отчело неуспешната трансакция?

За целта е нужно да се обадите възможно най-бързо в call центъра на банката, която е издала картата ви. Номерът й можете да откриете изписан на гърба на картата.

Какво да правите, ако не успеете да се свържете с банката?

В случай, че не успеете да се свържете на момента с банката, то тогава в първия работен ден след случката, посетете най-близкия й клон и подайте възражение.

Какво да правите при неправомерно теглене от сметката ви?

Дори и в такъв случай имате немалък шанс да възстановите загубената сума. За целта отново ще трябва да се обърнете към съответната банка с възражение във връзка с възникналия проблем. Банката съответно ще ви даде в отговор нейното становище по случая.

В какъв срок трябва да получите отговор от банката?

По закон банката трябва да отговори на възражението ви в 14-дневен срок от датата на подаването на възражението.

Каква е следващата стъпка?

В случай, че не сте удовлетворени от отговора на банката, можете да се обърнете за съдействие към Помирителната комисия за платежни спорове, която е подразделение на Комисията за защита на потребителите, пише manager.bg. Добре е да сте наясно с факта, че тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи рискове от кражба. Не е изключено да попаднете на скимиращи устройства, които да копират данните от картата, както и пин кода ви.