Българската следа в SpaceX. Снимката е от 30 май 2020 година.

Понеже днес всички гледаме нагоре и мечтаем за иновации и технологии за по-добро бъдеще. Ей това момче, което седи до Илон Мъск, се казва Кико Дончев и е Director, Dragon Ground and Launch Operations (директор на наземни операции и подготовка за изстрелване), научи GLAS.bg. Той е малко над 30 години, а според Linkedin профила му работи в SpaceX от 9 години и 11 месеца. Като малък свирил на пиано. Баща му Асен Дончев е известен наш математик.

"Знам, че има и още българи в SpaceX, сред тях и едно момиче от Синсинати. Не знам за вас, но аз съм щастлива!, заяви българката Ваня Креймър, която работи в САЩ. 

Тук Кико Дончев показва на президента Обама капсулата. Снимка от 19 Октомври 2016.

Другият българин в екипа е 25-годишният Орлин Велев-джуниър. Той работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX, според профила му в LinkedIn. Той се е присъединил към компанията преди 3 години. Орлин от малък има страст към математиката и инженерните науки. Приет е в университета “Джорджия Тех” със специалност “Машинно инженерство”. След завършването си Орлин е приет да прави докторантура по компютърни науки в “Джорджия Тех” и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Младият българин обаче отказва, само за да остане на работа в компанията на Илон Мъск.

Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев- старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

"Много се радвам за успеха на SpaceX и че синът ми участва в екипа, работил по проектирането и тестването на капсулата Dragon", каза за "24 часа" проф. Велев-старши. "Това е резултат от дълга и упорита работа по изпитания на системите на парашутите, двигателите и сигурността на капсулата. Работата в SpaceX е напрегната, но Илън Мъск е събрал най-ентусиазираните млади инженери на Щатите. Имаше момент на разочарование, когато ракетата не излетя в сряда, но от гледна точка на екипа на SpaceX е нормално, защото компанията има изключително високи критерии за безопасността на астронавтите. Междувременно инженерите от SpaceX работят много интензивно по следващото поколение космически кораби", каза проф. Велев-старши.

НА ЖИВО: Ракета пое от Земята към Космоса ВИДЕО