Безпрецедентен скандала се разгоря около технологичната корпорация Apple свързан с фирменото приложение за видеовръзка – FaceTime. На 31 януари 2019 г. потребителите масово започнаха да се оплакват от неработещата функция за групови позвънявания FaceTime за iPhone, iPad и Mac. Както се оказа по-късно — самата компания е деактивирала функцията, поради открита в нея критична дупка в сигурността. Прес-службата на Apple обеща да пусне оперативен пач с отстраняване на уязвимостта и да върне достъпа до груповите разговори, но в крайна сметка претърпя провал в този опит.

На 2 февруари 2019 г., компанията трябваше официално да се извини за временното неудобство, тъй като е било доста по-трудно да се закърпят всички „дупки“ във FaceTime и неговите групови повиквания, отколкото са си мислели програмистите на компанията. В официално обръщение, компанията съобщава на потребителите, че на ниво сървър уязвимостта вече е преодоляна, но въпреки това, по частта от хардуерната оптимизация на актуализациите за безопасност, трябва да работят малко по-дълго. Колебливо — функцията няма да работи около седмица +- 2 дни.

Трябва да напомним, че уязвимостта във FaceTime се състоеше във възможността на всеки потребител да подслушва другия, докато последният не отговори на обаждането. За да направите това, трябва просто да наберете друг потребител във FaceTime и да го добавите в групова видеоконференция още в момента на набирането. В крайна сметка тази уязвимост предизвика масови оплаквания още преди спирането на груповите разговори FaceTime от самата Apple. Един от потребителите на услугата вече е повдигнал съдебен иск срещу компанията, поради възникналата дупка в сигурността, граничеща с шпионаж и нарушение на правилата за поверителност на клиентите.