Редица шофьори винят Google, че са се озовали в един малък автомобилен апокалипсис в Колорадо. Станало е миналата неделя. Голяма група от шофьори се озовали на кално поле по средата на нищото.

Всички те са получили препоръка от Google Maps да се отклонят от маршрута си към летището в Денвър. Така щели да спестят около половин час от пътуването си.

Информацията сочи, че около 100 коли са се озовали в калния капан, след като последвали препоръката. Правят го, за да си спестят време и стрес от натоварения трафик по стандартния път, където е имало пътен инцидент.

Когато първите шофьори закъсват в калта става тапа и след тях се нареждат още и още коли. Един от засегнатите разказва пред CNN, че първоначално е щял да пътува 43 минути, а по новия маршрут 23 минути. Започнал да следва указанията, видял и други коли да се отправят натам. Всичко изглеждало нормално, но в последствие се оказва обратното.

От Google обясняват грешката с това, че черният път не е отбелязан като частен, което е подвело алгоритмите на Maps.

“Взимаме предвид различни фактори, когато определяме маршрута за каране – размера на пътя, свързаността му с други пътища. Винаги се опитваме да даваме най-добрите насоки, но винаги може да има проблем заради непредвидени обстоятелства – като времето например. Призоваваме всички шофьори да спазват местните закони, да са нащрек и да преценяват добре действията си докато карат.“, казват от компанията.