Обезателно „Чернобил“ грабна хората, рейтингите на продукцията го доказват. Масите се заинтересуваха от инцидента станал през април, 1986-та и последиците след това.

Много хора, които по един или друг начин са запознати със случилото се там, отбелязват точността и вниманието към детайла при пресъздаването на историята. Разбира се, в сериала има някои неточности, както и различно представяне на някои момент с цел предизвикване на по-голям интерес. Нека ги разгледаме.

  • Катастрофата с хеликоптера
  • Драматичната сцена, в която хеликоптер се разбива при опит да прелети над реактора (привидно заради наличието на много радиация) всъщност не се е случила. Полети с хеликоптер е имало и те не са преминали по вода. Кадрите от тях са със смущения, а някои от пилотите страдат от лъчева болест. Катастрофа има 5-6 месеца по-късно и причината за нея няма нищо общо с радиацията и инцидента – виж тук.

  • Мостът на смъртта
  • Закъснелият отговор на властите след инцидента значи, че жителите на Припят са прекарвали времето си нормално и са били на открито. Да, наистина някои от тях са отишли на моста, за да видят пожара от по-близо. Няма доказателство обаче, че всички тези хора са загинали или, че радиацията на това конкретно място е била толкова опасно висока.

  • Лъчева болест в Припят
  • Фактите сочат, че жителите на града са получили средна доза на облъчване с радиация от 30 mSv (милисиверта). Това е еквивалент на сканиране на цялото тяло с компютърна томография – три пъти. Има сцена, която показва деца, които страдат от лъчева болест. Има 134 потвърдени случая на болестта сред пожарникари и други хора, които са работили на мястото на инцидента. Липсват такива сред населението на Припят.

  • „Седиш до ядрен реактор“
  • В една от най-емоционалните сцени виждаме как бременна съпруга посещава своя съпруг пожарникар в московска болница и бива нахокана. Той е там, защото страда от остър радиационен синдром. Това е реална история, която е документирана. Сериалът обаче оставя впечатлението, че бебето в утробата на майката е абсорбирало толкова радиация, че след това умира в следствие на нея.

    Щатският лекар Робърт Гейл, който е участвал в грижата за пациентите, разказва, че те не са представлявали сериозен риск за лекари и посетители. Проучвания след инцидента не откриват убедителни доказателства, че резултатът от бременностите е повлиян от радиацията.

  • Реакторите не са ядрени бомби
  • Страховете от ядрена експлозия в два от четирите ядрени реактора в Чернобил заради срива на ядрото и последващото унищожение на Киев, заедно с щетите върху голяма част от Европа, се оказват неоправдани и неверни. Ядрените реактори не избухват като ядрени бомби, особено термоядрените от този калибър. При всички положения такава експлозия е нямало да доведе до разрушения в региона, нито да направи големи части от Европа необитаеми, дори да се е случила.

  • Гмуркачите
  • Оказва се, че тримата герои, които се впускат да източат резервоарите с вода, за да предотвратят нейния контакт с ядреното гориво, за което се смятало, че ще причини експлозия, са го направили напразно. Последвал анализ открива, че резервоарите вече са били почти празни и, че контактът на горивото с водата всъщност е можел да бъде от полза за охлаждането.

  • Пилотите на хеликоптери
  • Със сигурност техните опити да спуснат химичния елемент Бор, пясък и олово върху топящите се горивни пръти са голям подвиг. Целта разбира се е да помогнат за изгасяването на пожара в графитния модератор. Данните сочат обаче, че те не са успели да уцелят ядреното гориво ядро в повечето случаи.Последното в крайна сметка се охлажда само след като изгаря главната бариера за ограничаването му.

  • Миньорите
  • Смелите миньори, които полагат нечовешки усилия да изкопаят тунел под реактора, за да се инсталира топлообменник, който да извежда топлина от мястото под реактора, също са го направили напразно. В реалността този топлообменник не е използван, тъй като ядрото се е охладило преди инсталацията. Рискът от радиационно замърсяване на водата е бил завишен, но е останал сравнително нисък.

  • Ликвидаторите
  • В края на сериала имаше сегмент, който обяснява последиците от инцидента. В него се намеква, че не са правени изследвания във връзка със стотиците хиляди ликвидатори, които са почиствали след аварията.

    Всъщност има много такива изследвания и те не успяват да докажат дали има повишен риск от рак. Вероятно такъв, но в сравнение с другите рискове за здравето на хората, този е бил незначителен. Много от тези рискове продължават да са на лице и до ден днешен – сърдечни заболявания, масова употреба на алкохол и цигари в следствие на случилото се.

  • Отговорността за инцидента
  • В крайна сметка учените са тези, които излизат като герои в очите на хората след края на продукцията. Всъщност има безброй много герои, включително и учени, но съветската научна общност генерално, заедно с политическата класа, носи отговорността за проблемите в дизайна на RBMK реакторите. Можем да прибавим характерната липса на култура по безопасност и непростимата липса на подготовка за справяне с подобни инциденти.

    Със сигурност тези факти не омаловажават постигнатото от сериала „Чернобил“. Положителните неща от неговата поява са много по-важни от неточностите. От една страна гореспоменатото може да интересно за по-любопитните. От друга е важно интересът към това така важно събитие от човешката история да не приключи с тази продукция, а да стимулира хората да се интересуват още по темата.