Изключително опасна и смъртоносна зараза би могла да плъзне съвсем скоро и да убие близо 80 милиона души в световен мащаб. За подобна заплаха алармираха учени, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация.

Преди около век испанският грип заличава една трета от световното население, убивайки 50 милиона души. Ако сходна пандемия се случи днес, резултатите ще бъдат дори още по-катастрофални заради непрестанната миграция в днешно време, твърди докладът.

,,Това е съвсем реална заплаха за целия свят и ако глобалните лидери не предприемат своевременни действия, нещата могат да излязат извън контрол'', категорични са учените, цитирани от ''Дейли мейл''.

,,Говорим за един патоген, който е в състояние да убие десетки милиони души, да разруши цели икономики и да дестабилизира националната сигурност'', бе казано още на пресконференцията, пише novini.bg. Част от присъстващите изразиха разочарованието си, че правителствата по света не са направили почти нищо от предписаните препоръки отпреди няколко години за преодоляване на проблема.

Учените допълниха още, че ако мрачната им прогноза се сбъдне, то системите на здравеопазване в бедните страни ''със сигурност ще рухнат''.