В Русия изведнъж всички заговориха за домашно насилие - покрай случая със сестрите Хачатурян. Трите момичета са обвинени, че са убили собствения си баща, който ги контролирал, биел и изнасилвал. Руското общество буквално е разделено на две - едните осъждат сестрите, другите ги поддържат. Споровете за това дали 19-годишната Крестина, 18-годишната Ангелина и 17-годишната Мария са имали право на самозащита, след като са били насилвани от своя 57-годишен баща Михаил Хачатурян, продължава вече цяла година.

На 27 юли 2018 г. бащата беше намерен мъртъв с 36 прободни рани на стълбището на жилището си в Москва. За убийството бяха обвинени сестрите, които могат да получат от 8 до 20 години затвор. Те са обвинени в заговор.

Междувременно стана ясно, че деянието е било извършено, след като бащата напръскал с лютив спрей дъщерите си, понеже били изхарчили твърде много пари, а жилището било мръсно. Мнозина имат проблем с това, че деянието беше окачествено като предумишлено убийство - опозиционният политик Алексей Навални, блогърът Юрий Дуд, редица други известни личности, както и стотици обикновени хора в Русия, Армения и други страни. Те настояват убийството да бъде признато за самоотбрана, за да сложат край на оказваното от бащата сексуално и физическо насилие. Петиция, събрала над 200 000 подписа, призовава сестрите да бъдат напълно оправдани.

Не са само Хачатурян

В Русия темата за домашното насилие придобива все по-голяма актуалност. "Очевидно става дума за системен проблем - в страната е пълно със сходни случаи", казва правозащитничката Анна Ривина пред DW и дава следните примери: "Наскоро в Кострома жена беше убита от бившия си съпруг - от ревност, а преди това в Новосибирск мъж открадна бившата си съпруга, развела се с него заради домашно насилие". Имената на жертвите са толкова много, че няма как да бъдат изброени. При това в 90% от случаите те изобщо не се обръщат към полицията.

Убийствата на жени проблем и във Франция, Макрон със спешни мерки

По правило за случаите на домашно насилие се разбира само когато се стигне до смърт - независимо дали на жертвата или на насилника. През 2016 година 36-годишната Яна Савчук от град Орел потърсила помощ от полицията заради заплахите, отправяни от бившия ѝ партньор. Пристигналата на място полицайка я "успокоила" с думите: "Ако ви убият, непременно ще дойдем и ще опишем трупа, не се тревожете". Пет минути след тръгването на полицайката, бившият партньор пребил Яна Савчук до смърт.

Историята на Кристина Шидукова

Жертвите, дръзнали да се отбраняват от насилниците, много рядко получават подкрепа в съда, обясняват правозащитниците. На 4 юли в Геленджик съд призна младата 28-годишна майка Кристина Шидукова за виновна за това, че е нанесла смъртоносен удар с нож на мъжа си, който я биел. Обвинението пледира за предумишлено убийство, макар съдебно-медицинската експертиза да беше установила, че преди смъртта си мъжът е нанасял жестоки побои на Кристина. Жената е заплашена от 15 години затвор, а петицията в нейна защита вече е подписана от над 100 000 души.

Това, че делото на Кристина става обществено достояние, е голяма рядкост и късмет, смята правозащитничката Альона Попова. В Геленджик има немалко семейства, в които поне един от съпрузите е отраснал в Кавказ, поради което за побоищата в семейството изобщо не се говори. Мъжът на Кристина бил именно етнически кавказец. "Ако не се беше вдигнал шум, Кристина отдавна да е в затвора, призната за виновна, щом е провокирала съпруга си. При това той я биел години наред, включително когато е била бременна", казва Попова.

"Сама си е виновна"

Още един пример за това на какви опасности са изложени младите жени в Русия е случаят с 19-годишната Даря Агений. Преди година тя се прибирала през нощта към хотела си в черноморския град Туапсе, когато била нападната от пиян местен жител, искащ да я изнасили. Даря успяла да се защити с ножа за острене на моливи, който носела със себе си - тя рисувала много и затова носела ножа.

Туркиня протестира, от години не може да се разведе

Тя така и не подала оплакване в полицията - била сигурна, че с мъжа всичко е наред, тъй като по ножа нямало кръв. Месец по-късно я обвинили в "причиняване на тежки увреждания на здравето". Сега срещу нея се води дело и я заплашват до 9 години затвор.

"Това е класическата история за "сама си е виновна", казва актрисата-феминистка Даря Башкирова, която обяснява: "Полицаите разпитвали Даря как е била облечена и защо се е разхождала из Туапсе по нощите. Тя, разбира се, не си е виновна сама - просто съдът в Русия не взима под внимание опитите за изнасилване. Даря е имала две възможности - или да се отбранява, или да се остави да бъде изнасилена."

14 хиляди умират годишно

Присъдите по делата на сестрите Хачатурян, Кристина Шидукова и Даря Агений несъмнено ще повлияят на всички останали жертви на насилие в Русия, убедена е Альона Попова. "И трите дела са типични и много показателни. Те олицетворяват целия този ад в цялата страна . Затова сега трябва да се борим и за трите дела едновременно", уверява правозащитничката.

По официални данни (от 2013-а година), в Русия всяка година 12 000 жени са убивани от роднини - по една на всеки 40 минути. Други 2 хиляди жертви – деца и младежи - се самоубиват, защото са били изложени на домашно насилие. 97% от случаите не стигат до съда. През 2017 г. е приет закон, декриминализиращ побоищата в семейството, аргументиращ се с "традиционните ценности" - например правото на бащата да възпитава децата си.

Климат на безнаказаност

Всичко това неизбежно благоприятства климата на безнаказаност за мъжете и безпомощността за жените. Наскоро Европейският съд по правата на човека осъди Русия да плати 20 000 евро обезщетение и разноските по делото по случай с мъж, който в продължение на две години биел и заплашвал бившата си партньорка, а тя не можела да се оплаче в полицията. Становището на съдиите е, че механизмите за защита от домашно насилие в Русия не са достатъчни, а правителството не разбира сериозността на проблема.

По данни на новинарския портал "Медиазона", от 2 500 жени, осъдени между 2016 и 2018 г. за убийство, почти 2 000 са били жертви на домашно насилие. А в случая със сестрите Хачатурян нещата са ясни: "Ставало е дума или за техния, или за неговия живот. Друга възможност просто не е имало", както отбеляза една руска правозащитничка.