Докато светът буквално се затвори в началото на тази година, глобалните въглеродни емисии спаднаха. Всъщност между януари и април те спаднаха с невероятните 8,6% с очакването, че до края на годината общите емисии ще бъдат някъде между четири и осем процента под очакванията. Добра новина за планетата и нашето здраве.

 Но ние отново се връщаме към масово използване на пластмасата и има една част от околната среда, която изглежда сякаш неизбежно ще пострада: океаните. След години на успешна кампания да го изчистим, пластмасата се превърна в наш спасител по време на пандемия.

 Всичко изглеждаше толкова добре. Изчезнаха пластмасовите сламки, бутилките се правят отново от рециклируемо стъкло, много от нас започнаха да купуват кафени чаши за многократна употреба, а пластмасовите торбички станаха напълно не модерни.

 Как нещата се промениха. От маски за лице и козирки до ръкавици, почти всеки аспект на личните предпазни средства е направен от пластмаса за еднократна употреба. Според Grand View Research в световен мащаб пазарът за маски за еднократна употреба очаква експоненциален растеж; нараства от приблизително 708 милиона евро през миналата година до 147 милиарда евро тази година.

 Супермаркетите са въвели пластмасови прегради на касите, за да защитят персонала, някои плодове и зеленчуци отново се увиват в пластмаса и ние пазаруваме онлайн много повече (което отново означава повече опаковане, повече пластмаса). Само през март се смята, че около 2,5 милиарда клиенти са влезли в уебсайта на Amazon; огромно увеличение с 65 на сто за 2019 г.

 Голяма част от тази пластмаса просто свършва на площадките за сметища, но за разлика от други боклуци, ще се наложи да се разграждат още много години. Всъщност никой не знае колко време отнема да се разгради, но със сигурност се случва след стотици години. Извън Европа боклукът често се оставя на открити сметища, изложени на стихиите. Част от него ще се озове в океаните ни.

 Пластмасата, разградена от солта и слънцето, завършва като микропластика, която се яде от риба и миди и след това от своя страна се яде от нас. Пластмасата често може да се окаже и убиец на морския живот. Рибите, костенурките и китовете често могат да се задавят с найлонови торбички или да се заплитат в пластмасова мрежа. Нещата се подобряваха, но изглежда, че коронавирусът е готов да промени това.

 За последните няколко десетилетия бяха положени големи усилия да се премахне пластмасата за еднократна употреба. Доклад от миналата година от GlobalWebIndex показа, че 53 на сто от анкетираните в САЩ и Великобритания са намалили пластмасата за еднократна употреба през последните 12 месеца. И все пак, сега пластмасата е наш защитник, тя буквално ни помага да спасим живота. Но дали тази непосредствена полза ще бъде в дългосрочна вреда за нашата планета?