Властите в Гренобъл са затворили джамията "Ал-Кавтар" за 6 месеца, поради обвинения във връзка с радикален ислямизъм, съобщава Ройтерс. Заповедта е издадена от префекта на френския град след разследване на специалните служби, което е установило, че в молитвения дом „се прокламират идеи, провокиращи насилие, омраза и дискриминация”.

Затварянето на джамията е било също оправдано и на основата на предотвратяване на тероризъм. Асоциацията, занимаваща се с поддръжка на джамията, също е под наблюдението на властите. Министерството на вътрешните работи и Министерството на икономиката и финансите са замразили активите им.

 

Посещавана от над 400 молещи се, джамията не е първата затваряна във Франция през последните години. През 2017 г. в град Клиши нелегален мюсюлмански молитвен дом беше закрит, което доведе до това молещите да се събират на протестна молитва по улиците, макар това да е обявено за незаконно в страната.

Германия също затвори джамия в Берлин поради връзка с радикални идеологии, включително свързана с Анис Амри, атентатора от берлинския коледен базар, който уби десетки през декември 2016 г.