Правителството на Хонконг разреши на държавните служители да не се връщат в офисите след почивните дни по случай китайската Нова година и да работят от домовете си, съобщи телевизия RTHK, цитирана от БГНЕС.

По този начин властите ще се опитат да минимизират опасността от разпространението на епидемия в специалния административен район. Разпореждането е в сила до 2-ри февруари, след което правителството ще направи нова оценка на ситуацията и ще прецени, как да действа по-нататък.

На 27 януари правителството на Хонконг забрани влизането на всички граждани, които през последните 14 дни са посещавали китайската провинция Хубей, от където избухна епидемията с коронавируса.

На 31 декември 2019 г. властите на Китай информираха Световната здравна организация за избухването на неизвестен досега вид пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Установено беше, че причинител на заболяването е нов вид коронавирус 2019-nCoV, който може да се предава от човек на човек.

По последни данни на компетентните институции в Китай броят на заболелите в страната от пневмония, предизвикана от новия вирус, вече е 4515 души, от които 106 са починали, а 60 са били излекувани и изписани от болниците. Има данни за заразени в Хонконг, Макао, Тайван, Тайланд, Япония, Южна Корея, САЩ, Канада, Виентам, Сингапур, Непал, Франция, Австралия, Малайзия и Германия.

В провинция Хубей са пристигнали 4130 медици в помощ на борбата със заболяването, съобщи РИА Новости.

От различни райони на Китай са започнали да изпращат материална помощ в Ухан и провинция Хубей. Освен предоставените защитни дрехи и маски, на помощ са се притекли и специалисти, тъй като местните лекари не успяват да се справят с огромния приток на пациенти и са принудени да работят без почивни дни поне по 12 часа на смяна.

Очаква се до края на деня в провинцията да пристигнат още около 1800 медицински работници.