Сагата Brexit - законопроектът влиза в парламента преди Коледа. Това е едно от основните обещания, които Борис Джонсън даде по време на предизборната си кампания.

Днес, няколко дни след безапелационната победа на консерваторите и успехът на британския премиер, кралиа Елизабет II заяви, че ще представи законодателната програма на Джонсън.

Речта на кралицата, написана от правителството, представя подробно всички законопроекти, които то планира да прокара през предстоящата година. Монархът я прочита от трона в позлатената зала на Камарата на лордовете. Това ще е втората реч за кралицата за два месеца. Тя вече прочете една на 14 октомври, малко преди да бъдат свикани предсрочните избори.

Джонсън нарушил собствената си забрана да пие алкохол след победата си на изборите, която отпразнувал с рокзвездата Мик Джагър, принцеса Беатрис и други знаменитости, разкриха британски медии. Той се прегърнал с бившия премиер Дейвид Камерън, който го поздравил за “невероятния успех”.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пък пое отговорност за загубата и призна, че часът на партията му ще настъпи отново, но при друг лидер.