Пети заподозрян за съпричастност към трагедията с камиона в Есекс е бил задържан вчера в Дъблин, съобщи Би Би Си.

Мъжът е бил задържан по друго разследване, но службите имат намерение да го разпитат и във връзка с разследването за 39-те трупа, открити в товарния камион.

До този момент обвинения са повдигнати на 25-годишния шофьор Морис (Мо) Робинсън от Северна Ирландия. Той ще бъде обвинен за непредумишлено убийство, трафик на хора и пране на пари. Установено бе, че той е шофирал камиона.

Задържани по разследването са четирима души - трима мъже и една жена.

Безжизнените тела бяха открити на 23 октомври в камион, който е влязъл във Великобритания през пристанището Холихед, където акостират фериботите от остров Ирландия. Загиналите бяха обявени за китайски граждани - 8 жени и 31 мъже - но в последствие стана ясно, че между тях е много вероятно да има и много виетнамци, след като най-малко две семейства от Виетнам обявиха, че нямат връзка с децата си горе-долу около предполагаемата дата на смъртта на жертвите.

Стана и ясно, че товарният камион е с българска регистрация с фирма, регистрирана във Варна, но без обявена друга дейност, а и с фиктивен адрес. Камионът е напуснал страната през 2017 г.