Южна Корея отчете най-високия дневен брой нови случаи на коронавирус за 49 дни в сряда, тъй като една от най-големите компании за електронна търговия в страната се бори с огнище, свързано с вече затворено логистично съоръжение.

 Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) съобщават за 40 нови случая в края на вторник, с което общият брой на страната е 11 265. Ден по-рано страната регистрира 19 нови случая.

 Досега най-малко 36 случая са свързани с огнище в логистичния център, опериран от фирмата за електронна търговия Coupang в Бючън западно от Сеул, съобщи KCDC. Не беше ясно веднага колко от случаите са докладвани през последните 24 часа.

 Около 3600 души в съоръжението се тестват. Компанията заяви, че затвори центъра в понеделник и започна най-строгите мерки за дезинфекция, препоръчани от властите.

 

 Разследването е в ход

 

 Ким заяви, че властите подозират, че логистичният център не спазва "основните" карантинни принципи, като добави, че е в ход разследване.

 Говорител на Coupang обаче заяви, че центърът преминава през ежедневна дезинфекция и всички служители са носели маски и ръкавици и са проверявали температури.

 След скока в случаите, кметът на Бучън Джанг Деог-чеон обяви, че градът ще се върне към строго физическо дистанциране, за да предотврати допълнителни инфекции, според информационната агенция Йонхап.

 Съгласно плана училищата ще останат затворени и ще пускат онлайн часове за всички класове, с изключение на възрастните хора, добави агенцията.

 Навсякъде в страната над два милиона ученици се завърнаха в клас като част от поетапно откриване на училища.

„Това, от което се тревожим сега, е, че когато децата ходят на училище, те естествено са близки до приятелите си и трябва да се хранят заедно, за да могат да бъдат заразени с коронавирус“, казва Чан Уонг-джон, бащата на секундата -възпитаник, който се завърна в основното училище в Серюн в Сеул в сряда.

 Парк Хьон Джи, учител в училището, каза, че учителите са били обучени как да реагират на всяка епидемия.

„Ще можем да предприемем незабавни действия“, каза тя.

 Някога Южна Корея имаше най-голям брой случаи на коронавирус в света извън континенталния Китай. Но активното проследяване и тестване стабилизира избухването на страната от март максимумите, което позволява на служителите да облекчат насоките за социално дистанциране.

 Започнаха дълго забавените сезони за бейзбол и футбол без фенове на трибуните. Обществените паркове, музеи и съоръжения за отдих на открито са отворени и се очаква всички ученици да се върнат в училище до 8 юни.

 Неотдавнашната реакция на преките инфекции, свързани с нощните клубове в развлекателния квартал Itaouon в Сеул, обаче предизвика опасения от още едно голямо огнище.

 Йонхап каза, че здравните власти може да се наложи да обмислят въвеждането на по-строги правила за физическо дистанциране, ако дневният брой нови инфекции се покачи над 50. Последният път, когато цифрата надхвърли този праг, беше 8 април.

 Не е ясно как ще се развият нещата, но засега огнището не е нараснало, за разлика от случилото се в края на февруари и началото на март, когато всеки ден се съобщават стотици нови пациенти, много от които са обвързани с противоречива църковна среща в югоизточната част на страната.