Новозеландските власти съобщиха, че вулкан е изригнал на остров Уайт, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко един човек е загинал при изригването на вулкана на новозеландския остров Уайт, предадоха световните агенции, като се позоваха на полицията и на местни медии.

Полицията предупреди, че жертвите може да станат повече, тъй като има хора в неизвестност, и обясни, че в момента е много опасно да се извършват спасителни операции.

Агенция ГеоНет информира за умерено вулканично изригване и повиши нивото на тревога на четвърта степен по скала, в която пета степен измерва силно вулканично изригване.

Островът редовно е посещаван от малки групи туристи. Около 100 души са били близо до новозеландския вулкан на Белия остров при внезапното му изригване, докато властите се опитват да окажат помощ на ранените и да намерят тези, за които не се знае нищо, съобщи АФП.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че Белият остров - известен още като Уакаари - край северното крайбрежие на Нова Зеландия е изригнал, докато в района имало групи туристи.

Остров Уайт е малък, ненаселен остров, разположен североизточно от град Тауранга на Северния остров.

Междувременно около хиляда туристи са блокирани в малкия новозеландски град Франц Йосиф, след като проливни дъждове предизвикаха свлачища и наводнения. Властите не очакват пътят до града да бъде отворен отново преди петък, посочва агенцията.