Взаимни обвинение в нарушения на споразумението за мир хвърлят Турция и Сирия. Двете страни в конфликта по границата твърдят, че решението за 5-дневно спиране на огъня не е било спазено.

Сделката беше договорена с помощта на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Турският държавен глава склони да се прекратят военните действия срещу кюрдите в североизточната част на Сирия и да остави на САЩ да помогнат с изтеглянето на противниковите войски.

Атаката на Ердоган започна в сряда миналата седмиц Целта и беше установяване на траен мир в региона, но много заявиха, че вместо терористи, Турция е насочила оръжията си предимно срещу цивилни граждани. Загиналите са десетки, а международната общност се притеснява от избухването на нова хуманитарна криза.

Появиха се дори обвинения в използване на химически оръжия от страна на Турция срещу цивилни граждани. Анкара обаче отрече да разполага с подобни средства за водене на война.

Тръмп към Ердоган: Не бъди глупак... Ще гледам на теб като на Дявола!

Турция склони! Прекратява временно огъня в Сирия докато кюрдите се изтеглят

Конфликтът в Сирия: Турция ще поеме отговорност, когато постигне целта си

На среща между Майк Пенс и Реджеп Ердоган беше решено временно прекратяване на огъня от турска страна. Мирът трябваше да продължи 5 дни, но изглежда и армията, и кюрдите твърдят, че спогодбата е била нарушена и боевете все пак са продължили.

"Терористите" извършиха 14 атаки, използвайки тежки оръжия в граничните градове Тал Абяд и Рас ал Айн, се казва в съобщение на турското военно министерство и се допълва, че Анкара "напълно се придържа" към договорената със САЩ сделка, приедават международните агенции.

Сирийските демократични сили обявиха в съобщение, че турската страна не позволява откриването на безопасен коридор за евакуиране на цивилните и ранените от обсадения сирийски граничен град Рас ал Айн, което е в нарушение на договореностите, според които войските трябваше да оставят кюрдите да се оттеглят спокойно от региона.

Те обявиха, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео, които сключиха споразумението с Турция, са отговорни Анкара да спазва режима на тишина и да отвори коридора.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщава за престрелка в Рас ал Айн.