Нова порция атаки на фронта Северна Корея - САЩ. Източната държава диагностицира американския държавен глава като стар и слаб, а реакцията идва, дни след като Тръмп нарече Ким Чен Ун “Ракетен човек” за пореден път.

Думите на американския президент дойдоха от срещата на върха на НАТО, която се проведе в Лондон във вторник. Лидерите на алианса се събраха, за да честват 70-тия юбилей на военния съюз.

Тръмп нееднозначно каза още, че САЩ си запазват правото да използват военна сила срещу Пхенян, с което значително изостри напрежението между двете държави.

Пхенян определи американския президент с термина “dotard”. Според Оксфордският речник на английския език думата се използва за “стар човек, особено такъв, който е станал слаб или сенилен", предават от BBC.

В изявление, направено от държавната информационна агенция на Северна Корея, заместник министърът на външните работи предупреди, че "войната на думи" от преди две години може да се възобнови. Иначе казано - лесно се пали огън в буре с барут.

Припомняме, че през 2017 г. двамата лидери се нападах словесно като Тръмп нарече Ким Чен Ун “малък ракетен човек” и “луд”, а Ким в отговор нарече президента на САЩ “умствено обезпокоен старец”. С новата порция словесни атаки се започва отново, макар, че през юни миналата година двамата лидери се срещнаха официално в Сингапур и дадоха сериозна заявка за затопляне на отношенията между двете страни.

Надеждите обаче бързо бяха разбити, а прогресът бързо се върна в изходна позиция, тъй като Вашингтон и Пхенян не успяха да постигнат единна позиция по въпроса с оръжията. От тогава разговорите са в застой.