Венецуелците излязоха вчера на нови протести по улиците на страната си, за да принудят президента Николас Мадуро да се оттегли и да накарат армията да разреши да влезе хуманитарна помощ от САЩ, предаде ДПА.

Вчерашните митинги, каквито имаше в Каракас и други градове, бяха по-малки, но за някои места се съобщава, че са се събрали големи множества.

"С липсата на лекарства ни осъждат на смърт", гласеше един от транспарантите, които носеха протестиращите. Някои развяваха венецуелски знамена, а други бяха с шапки в цветовете на националния флаг.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо взе участие в протестен митинг в университет в Каракас, на който той нарече Венецуела "диктатура".

"Режимът си мислеше, че венецуелският народ ще се уплаши, но днес сме на улицата", каза той, цитиран от вестник "Насионал".

За събота са планирани нови протести, чиято цел донякъде ще е и да бъде спечелена армията, която засега е на страната на Мадуро, но както се твърди, е разделена.

По-рано през деня Мадуро се срещна с войници, участващи във военно учение в Каракас. Телевизионният канал "Телесур" определи проявата като опит да се демонстрира силата на армията и нейната лоялност към правителството.

Президентът призова военните да гарантират, че "северноамериканският империализъм" никога няма да влезе във Венецуела и че сред редиците на войската ще надделее единството.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна разговаря по телефона с Гуайдо и обеща да "подкрепя пътя на Венецуела обратно към стабилността“, пише БТА. САЩ признават 35-годишния Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела, същото направиха и няколко други западни страни и Организацията на американските държави, в която членуват 35 страни.