Две проучвания проследяват два различни режима на дозиране, което генерира значително различна степен на ефективност. При поставяне на една доза ваксината постига 90% ефикасност, което е достатъчно за превенция на инфекция или тежко заболяване. Доброволците получават половин доза, последвана от пълна доза един месец по-късно. 62% е ефективността, ако хората получават две пълни дози с интервал от един месец.

Фармацевтичната компания изчислява, че средната ефикасност по време на опитите във Великобритания и Бразилия е 70%.

Учените предполагат, че по-слабата първа доза може да е подготвила имунната система по начин, който я прави по-възприемчива към втората инжекция, но ще са необходими повече изследвания, за да се потвърди.

“Всички ние очаквахме, че две пълни дози ще дадат най-добрия отговор”, каза проф. Андрю Полард, ръководител на изследването от Оксфордския университет, предава 24 часа.

Ваксината ще бъде внесена за регулаторно одобрение “незабавно”, заявиха от екипа.

При участниците, инжектирани с препарата, не се съобщава за хоспитализации или тежки случаи на заболяването. В междинния анализ са проследени общо 131 случая на COVID-19.

Проф. Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфордския университет, посочи, че някои от доброволците са имали странични ефекти, но само леки като главоболие или треска, което не е нетипично след ваксинация.

Партньорите в разработката допълниха, че техният кандидат е ефективен и за предотвратяване на заболяването на хора в различни възрастови групи, включително възрастни хора.

Клинични изпитвания се провеждат и в САЩ, Япония, Русия, Южна Африка, Кения и Латинска Америка с планирани опити в други европейски и азиатски страни. Общо компанията очаква да запише до 60 000 участници в световен мащаб.

“Тези открития показват, че имаме ефективна ваксина, която ще спаси много животи. Вълнуващо е, че установихме, че един от нашите режими на дозиране може да бъде около 90% ефективен. Ако се използва той, повече хора могат да бъдат ваксинирани при планираното снабдяване с ваксини. Днешното съобщение е възможно само благодарение на множеството доброволци в нашето проучване и трудолюбивия и талантлив екип от изследователи, базирани по целия свят”, заяви още проф. Андрю Полард.

Отбелязваме важен етап в борбата срещу пандемията, обяви главният изпълнителен директор на “АстраЗенека” Паскал Сорио. “Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще има незабавно въздействие върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве”, подчерта Сорио. Той наблегна на това, че ваксината е “високоефективна”.

“АстраЗенека” увеличава производствения си капацитет, така че да може да достави стотици милиони дози от ваксината, започвайки през януари, каза преди дни главният изпълнителен директор.